Kultura
0

Promovirana monografija "Sarajevo"

FENA
Izdavačka kuća Rabic i Vlada Kantona Sarajevo večeras su u Domu armije upriličili promociju monografije "Sarajevo".

Monografija kroz koju je književnik Valerijan Žujo ispričao priču o Sarajevu od nastanka pa do današnjih dana, ima oko 200 umjetničkih fotografija koje su rad Dragoljuba Zamurovića, a na Sajmu knjige u Beogradu dobila je prvu nagradu za fotografiju.

Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić rekao je da ova monografija slikom i riječju svjedoči Sarajevo za iduće generacije.

Sarajevo kao unikatni grad, dragulj. Sarajevo koje je uvijek bilo ispiracija piscima, putopiscima, slikarima... Sarajevo koje je poznato po jednostavnosti i srdačnosti njegovih ljudi. Za profesora Nikolu Kovača o Sarajevu nisu još napisane sve knjige, nisu oslikane sve slike, opjevane sve pjesme... Sarajevo i nakon zadnjeg rata ostaje otvoreni grad, grad koji pamti i koji sanja budućnost.

Autor teksta Valerijan Žujo prisjetio se da smo se u ratu plašili da li će Sarajevo opstati i čudili se kako ga neko može toliko mrziti da može da puca po njemu. A kada je riječ o Sarajevu Žujo je rekao da Sarajevo nije najljepši, najbolji grad ali jeste drugačiji. Sarajevo je, kako kaže Žujo, grad koji se odlučio za Čovjeka, za Život. Ne za suživot, nego Život. A Život znači živjeti intezivno, biti blizak, živjeti zajedno...

"Sarajevo često porede s Jerusalemom, a to je besmisleno. NIje dovoljno imati džamije, crkve, sinagoge. Potrebno je da se u gradu ljudi vole i to je održalo Sarajevo, pa mu ni topovi nisu ništa mogli" rekao je Valerijan Žujo dodavši da se "treba uhvatiti vraćanja života Sarajevu".