Bošnjački institut u Sarajevu
0

Promovirana monografija "Ajvatovica"

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je promovirana monografija grupe autora "Ajvatovica", a u okviru obilježavanja 500. festivalskih dana jubilarne Ajvatovice te u povodu predstojećeg Ramazana.

Promotori ove knjige Travničkog muftijstva su muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Ismet Bušatlić, Zoran Filipović i Mile Stojić.

Ajvatovica, najveće muslimansko dovište u Evropi, predstavlja simbol bh. duhovnosti i kulture Bošnjaka, rečeno je na promociji monografije, u kojoj grupa eminentnih autora predstavlja svoje tekstove posvećene Ajvatovici i njenim osnovnim simbolima - vodi i dovi.

Travnički muftija Nusret ef. Abdibegović ističe kako je Ajvatovica uspjela prerasti u dovište od evropskog i međunarodnog značaja za muslimane.

Ona je opstala, kako kaže, zahvaljujući činjenici da ju je narod čuvao i baštinio. Stoga je i cilj ove monografije da se očuva tradicionalni duh nematerijalne kulture i baštine.

Jedan od promotra, prof. dr. Enes Karić naveo je kaKo je ovo prvi put da je jedno vodeće dovište u BiH doživjelo jednu ovakvu prezentaciju kroz monografiju.

On smatra kako je priča o Ajvatovici priča o originalnosti obreda i prirode, te posebno značajnim ističe vrijedne fotografije u ovoj knjizi koje svjedoče o ljepote prirode i ljudima usred obreda.

Promotori ističu da je riječ o vrijednoj knjizi koja svjedoči o jednom kontinuitetu na ovim prostorima, a to je fenomen Ajvatovice, na kojoj se tokom festivalskih dana svake godine okupi veliki broj vjernika iz naše zemlje i inozemstva.