"Pisma u budućnost"
0

Promovirana knjiga Vehida Gunića

FENA
U čitaonici Opće biblioteke u Zenici u četvrtak je promovirana najnovija knjiga novinara Vehida Gunića "Pisma u budućnost".

Gunić portretiše brojne poznate i manje poznate ličnosti koje je susretao u novinarskoj karijeri koja traje bezmalo pet decenija. Tako podsjeća na svoje susrete s drugom Titom, Alijom Izetbegovićem, Stjepanom Mesićem, Ahmetom Hromadžićem, Monikom Seleš, Matom Parlovom, Benešom, Zvonkom Vujinom, Muhamedom Alijem, Mirom Alečković, Safetom Isovićem.

Govoreći na sinoćnjoj promociji jedan od junaka Gunićeve knjige, akademik Abdulah Sidran je podsjetio da postoji arapska drevna mudrost koja kaže: "Pjesnik se teško rađa, a lako stvara!" i uz nju dodao: - Ako cjelovito djelo Vehida Gunića - od sevdalinke, preko putopisa, reportaže i romana - uzmemo u njegovom organskom jedinstvu, onda to stvarno jeste poezija i Vehid jeste pjesnik. Koji se teško (rijetko) rađa, a lahko (često) stvara.

...Imajte na umu da iza svake njegove ispisane stranice stoji nekoliko desetina-stotina-hiljada proputovanih kilometara, autom, vozom, traktorom, kamionom, avionom! Ko toliko putuje i hoda i njegove noge počnu da bilježe i pišu. A ko nije toliko putovao i hodao, nikada ne bi ni mogao u jednu knjigu sastaviti sve čudesne i divne ljude koje je Vehid u ovoj knjizi sastavio!

O Gunićevoj knjizi sinoć je govorio i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih novinara, kolumnista "Oslobođenja" Gojko Berić koji je rekao: "Kad god nešto čujem o Vehidu Guniću, ili ga tu i tamo sretnem, obično u nekoj obostranoj, savršeno uzaludnoj žurbi, sjetim se jedne misli nobelovca Ive Andrića, navodim je po sjećanju: "Nikada se neću dovoljno nagledati ljudskih lica." Siguran sam da to isto misli i osjeća i Vehid. Ni on ih se ne može nasititi. Vehid kao da ništa drugo u životu nije ni radio do putovao tragajući za novim i novim ljudskim licima, za onim što ona već na prvi pogled otkrivaju, a mnogo češće skrivaju. Sa strašću istraživača, vođen neutoljivom novinarskom radoznalošću, zapisivao je svoje lične doživljaje i kazivanja mnoštva likova koje je tokom života upoznao, od onih iz svoje ulice, do ljudi koje je sretao u dalekim tuđim zemljama. Vehid je u svima njima tražio ono što je zajedničko svim ljudima svijeta. Ne poznajem nijednog drugog novinara s ovih prostora koji mu je u tome ravan...

Na sinoćnjoj promociji o opusu Vehida Gunića govorili su i Ramiz Brkić, glavni i odgovorni urednik Izdavačko-grafičke kuće Planjax koja je i objavila "Pisma u budućnost" i direktor Opće biblioteke u Zenici Midhat Kasap.