Preispitivanje stvarnosti
8

Promovirana knjiga "Traktat o izvjesnosti" Miodraga Živanovića

Klix.ba
Foto: FENA
Knjiga "Traktat o izvjesnosti" profesora Miodraga Živanovića promovirana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a promotori su sa skupa poručili da knjiga čitaocu nudi kritički horizont unutar kojeg bi sam mogao da preispituje i da bezrezervno ne prihvata ono što se svakodnevno može čuti u javnom diskursu.

Miodrag Živanović, koji predstavlja filozofsku manjinu čiji stavovi omogućavaju da se slobodnije živi i misli, u svojoj novoj knjizi propituje pojmove poput izvjesnosti i egzistencije. Promotori knjige, profesori Asim Mujkić i Sulejman Bosto, su profesora Živanovića etiketirali kao čuvara rafinirane filozofske kulture.

Profesor Mujkić je napomenuo da je danas teško naići originalan istraživački rad iz područja filozofije, a da je neposredna vrijednost ovog štiva orginalni filozofski tekst.

"Izdvojio bih aplikativnu vrijednost knjige jer u vrijeme lažnih vijesti (fake news) i ideološkog svakodnevnog govora važno je podsjetiti se na koncepcije kakva je izvjesnost odnosno na historijski-filozofsku perspektivu viđenja toga šta je istina", kazao je Mujkić.

Dodao je da ova knjiga čitaocu nudi kritički horizont unutar kojeg bi sam mogao da preispituje i da bezrezervno ne prihvata ono što se svakodnevno može čuti u javnom diskursu.

Promotor knjige profesor Bosto naglasio da je knjiga autorski i stilski "svježa", ali je problemski iznimno važna jer je pitanje izvjesnosti, kao prastaro filozofsko pitanje, i dalje vrlo živo aktuelno jer taj prefiks prastaroga ne suspendira njenu aktuelnost.

Knjigu je izdalo Udruženje za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja "Eidos" iz Zenice, a knjiga je promovirana i u Splitu u okviru Mediteranskih korijena filozofije.