{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirana knjiga "Prekinuto djetinjstvo"

F
10.2.2009. u 14:43
0
0
Promovirana knjiga "Prekinuto djetinjstvo"
0
Promovirana knjiga "Prekinuto djetinjstvo"
Knjiga "Prekinuto djetinjstvo“, autorsko djelo mladih ljudi koji su preživjeli genocid u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici jula 1995. predstavljena je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.
Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a čine je istinite priče svjedoka koji su bili djeca u vrijeme jednog od najvećih zločina na kraju XX stoljeća.

O knjizi su govorili prof.dr. Ismet Dizdarević, mr. Enis Omerović, Mirnesa Begović, te jedna od autora knjige Nermina Dautbašić.

Na promociji je istaknuto da knjiga sadrži "potresne dokumente o zločinima četnika", sjećanja djece "na strahotne dane Srebrenice", te da su to priče u njihovom prekinutom djetinjstvu.

Riječi Nermine Dautović, Alme Gabeljić, Medihe Mustafić, Elvisa Haskića, Dželaludina Nukića, Nermine Sejdinović, Azira Osmanovića, Sadmira Nukića i Admira Sejdinovića govore o traumatskim doživljajima i onome što oni sad hoće i mogu.

- Oni žele i mogu da njihova Srebrenica, koja je nekad bila sjecište trgovaca i zanatlija, bude opet grad iskonske ljepote, bogatstva i ljudske plamenitosti. Autori knjige vjeruju da će "ako Bog da opet“ Srebrenica biti ono što je bila i što može i treba biti - mjesto vječitog sjećanja na dane genocida i mjesto mirom, radom i napretkom ispunjenog življenja, čulo se na promociji.

Današnjoj promociji prisustvovali su učenici sarajevskih škola, nastavnici, pedagozi, profesori Univerziteta i predstavnici Srebreničana i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: