{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije

F
10.12.2009. u 21:01
0
0
Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije
0
Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije
Monografija "Između politike i stvarnosti - Jezička situacija u novonastalim državama bivše Jugoslavije" promovirana je večeras u Multimedijalnom centru "Mak" u Sarajevu u organizaciji P.E.N. International centra u Bosni i Hercegovini.
Ova knjiga izdavača Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani rezultat je saradnje kolega iz više univerziteta bivše Jugoslavije a bavi se specifičnostima sociolingvističke situacije nakon raspada te države i raskola njenog zvaničnog jezika - srpskohrvatskog.

Monografiju u kojoj su radovi autora lingvista iz svih bivših jugoslovenskih republika predstavili su večeras: Senahid Halilović, Vesna Požgaj Hadži, Marina Katnić-Bakaršić i Vojko Gorjanc.

Oni tvrde da je to knjiga tolerancije koju je pratila pozitivna karma već od začetka ideje o njenom postanku.

Prema kazivanjima promotora, nema sumnje da će radovi u koricama ove knjige poslužiti boljoj komunikaciji, ukidanju predrasuda i stereotipa te razvijanju tolerancije i suživota
jer "upoznavanje drugoga vodi boljem (spo)razumijevanju".

Osnovni cilj monografije je stvaranje stručne i znanstvene podloge za međusobno bolje poznavanje i razumijevanje jezičnih ali i kulturnih razlika te razvijanjnje interkuturalne svijesti na južnoslovenskim prostorima, ističu urednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: