|

Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije

Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije
0
F
FENA
10.12.2009. u 21:01
0
komentara
0

dijeljenja
Promovirana knjiga o jezicima nakon raspada jugoslavije
Monografija "Između politike i stvarnosti - Jezička situacija u novonastalim državama bivše Jugoslavije" promovirana je večeras u Multimedijalnom centru "Mak" u Sarajevu u organizaciji P.E.N. International centra u Bosni i Hercegovini.
Ova knjiga izdavača Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani rezultat je saradnje kolega iz više univerziteta bivše Jugoslavije a bavi se specifičnostima sociolingvističke situacije nakon raspada te države i raskola njenog zvaničnog jezika - srpskohrvatskog.

Monografiju u kojoj su radovi autora lingvista iz svih bivših jugoslovenskih republika predstavili su večeras: Senahid Halilović, Vesna Požgaj Hadži, Marina Katnić-Bakaršić i Vojko Gorjanc.

Oni tvrde da je to knjiga tolerancije koju je pratila pozitivna karma već od začetka ideje o njenom postanku.

Prema kazivanjima promotora, nema sumnje da će radovi u koricama ove knjige poslužiti boljoj komunikaciji, ukidanju predrasuda i stereotipa te razvijanju tolerancije i suživota
jer "upoznavanje drugoga vodi boljem (spo)razumijevanju".

Osnovni cilj monografije je stvaranje stručne i znanstvene podloge za međusobno bolje poznavanje i razumijevanje jezičnih ali i kulturnih razlika te razvijanjnje interkuturalne svijesti na južnoslovenskim prostorima, ističu urednici.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.