Kultura
25

Promovirana knjiga "(Ne)mirna Bosna" Željka Ivankovića

FENA
Knjiga "(Ne)mirna Bosna" književnika i kritičara Željka Ivankovića, koja donosi 40 kolumni pisanih 40 sedmica objavljenih na portalu autograf.hr, promovirana je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a promocijom ove knjige Ivanković je obilježio 40 godina književnog rada.
Foto: FENA
Foto: FENA

U 40 godina izdao je 40-ak knjiga poezije, romana, priča, eseja, priča za djecu, dnevnika, putopisa i publicistike, a dobitnik je i brojnih nagrada za poeziju, prozu i esej te za uredničke pothvate dok su njegove knjige i radovi prevođeni na 20-ak svjetskih jezika.

O knjizi koja je večeras promovirana govorili su: Zlatko Dizdarević, Alen Kristić, Strajo Krsmanović i Goran Mikulić, a u svojim govorima kazali da knjiga donosi društvene analize ambijenta i vremena u kojem živimo iz perspektive pisca.

Osnivač, direktor i vlasnik izdavačke kuće "RABIC" Goran Mikulić podvukao je da se knjiga ne može prepričati, ali je istaknuo da je Ivanković pisac, pjesnik i urednik oko 60 naslova u izdavačkoj kući "RABIC", dodajući da je uživanje raditi s takvim čovjekom.

Foto: FENA
Foto: FENA

Krsmanović se posebno osvrnuo na Ivankovićevu britku kritiku javnosti savremenog društva koja je, smatra Krsmanović, puna malograđanstva, nekulture i neznanja, a koja u isto vrijeme teži da bude historija.

Ocijenio je da Ivanković jasno prepoznaje ljudsku glupost precizno je detektirajući i analizirajući, a za koju ni u jednom trenutku nema opravdanja zbog čega naglašava da ova knjiga svjedoči o vremenu koje se eufemistički zove tranzicija.

Ivanković smatra da je ovo dobar način da pisac osim romana, pripovjedaka i poezije progovori i na jedan kolumnistički način govoreći o fenomenologiji svakidašnjice, dodajući da knjiga "nije politika, ali je na ovom prostoru sve politika".

Foto: FENA
Foto: FENA

"Pisac mora do kraja biti 'uronjen' u vlastito društvo i vrijeme, a mislim da ova knjiga pokazuje da i ja jesam unutra. Ova knjiga dolazi u trenutku kada treba na neki način ovjeriti 40 godina rada", zaključio je Ivanković.