Kultura
7

Promovirana knjiga "Mi, dijaspora" Senade Bešić

FENA
U organizaciji NVO altruista "Svjetlo" i "Diogen" magazin za kulturu, umjetnost i obrazovanje, večeras je promovirana knjiga prezije "Mi, dijaspora", autorice Senade Bešić.

"Knjiga sadrži 20 priča, kao simbol 20 godina koje sam provedela u Švedskoj", rekla je Bešić.

U recenziji Nura Bazdulj Hubijar je napisala da je ova knjiga satkana od znalački ukomponiranih mozaika, ima svoju poruku i svoju pouku, svoju etiku i svoju estetiku.

Promotor knjige Sabahudin Hadžialić, direktor "Diogena" je istakao da ono što izdvaja ove priče od svakodnevnih naricateljskih poruka mnogobrojnih autora koji se javljaju sa prostora van BiH, jeste upravo smješteno u jednoj riječi, a to je iskrenost.

"Blaga naivnost izričaja u susretu sa žestinom želje za opstankom na prostoru koji sada i jeste njen, u zajednici sa ljudima druge vjere, kulture i prostora, pred nama je otvorila nova vrata nade", rekao je Hadžialić.

Direktor NVO altruista "Svjetlo" Haris Čaušević je naglasio kako ova knjiga daje jednu novu sliku bh. dijaspore, te kako trebamo razumjeti jedne druge da bismo bili sretni.

Senada Bešić je rođena u Prijedoru, bila je novinar, kolumnist i pedagog, a od 1992. godine živi u Švedskoj. Autor je novele '"Pronađena sreća" i dobitnik književne nagrade "Dr. Esad Sadiković" za priču "Nekoliko slobodnih dana".