Kultura
70

Promovirana knjiga "Izvještaj piše ko preživi", novinara Đure Kozara

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Priliku da o Đuri Kozaru govori u uvodnom dijelu promocije imao je njegov drugar iz djetinjstva, također doajen novinarstva, Miroslav Petrović, koji je upravo na Kozarov nagovor ostavio bolje plaćen posao i uplovio u novinarske vode.

Bila je to promocija začinjena sjetom na heroje prošlih vremena poput rudara-udarnika Alije Sirotanovića ili generala Armije R BiH Rasima Delića, ali i na anegdote iz prebogate novinarske karijere.

Kozarovu storiju o Aliji Sirotanoviću iščitao je prof. dr. Vlado Kerošević, a ispisane rečenice koje svjedoče o prošlim vremenima prisutne u BKC-u su ostavljale bez daha.

Upravo u toj storiji mogao se vidjeti talenat, profesionalnost, objektivnost, ljudske karakteristike i mnogo čega drugog što je Đuru Kozara krasilo kroz četiri decenije novinarske karijere.

Promotor knjige, prof.dr Enes Osmančević, Kozara je nazvao bardom novinarstva, a njegovo ostvarenje izvanredno interesantnim, koje se ne čita u jednom dahu nego se iščitava.

"Đuro Kozar je iskazao izuzetnu ljudsku i novinarsku percepciju stvarnosti. Njegova knjiga je vjerodostojan žurnalizam, ovo je novinarstvo", rekao je Osmančević, koji je pozvao Đuru Kozara na druženje sa tuzlanskim studentima žurnalistike kako bi od njega čuli sve ono što "krasi" poziv kojim se namjeravaju baviti.

Književnik i novinar Zlatko Dukić govorio je o realizovanim zadacima sa Đurom Kozarom, pa i njegovim prvim u Oslobođenju iz 1974. godine. Dukić je konstatovao kako Kozara krase, između ostalog, ozbiljnost, temeljitost, profesionalnost...

Na koncu je progovorio i sam autor, koji je pričao o svojim neraskidivim vezama sa rodnom gradom te je prepričao nekoliko anegdota iz svoje novinarske karijere izmamivši osmjehe kod svih prisutnih.

Naslov knjige, kaže Kozar, odražava činjenicu koliko je rizično baviti se novinarstvom.

Knjiga je štampana u 300 primjeraka i o trošak autora, bez pomoći relevatnih institucija zbog toga, kako pretpostavlja autor, što nije član ni jedne političke stranke, a vjerovatno neće ni biti.