Kultura
20

Promovirana knjiga "Gospođica Biljana Tepalj i druge priče"

FENA
Promocija zbirke priča "Gospođica Biljana Tepalj i druge priče" autora Jasmina Agića upriličena je večeras u sarajevskoj Charlami, a riječ je o knjizi sastavljenoj od 18 priča različite dužine i sadržaja.

Priče su tematski smještene u kulturu i vrijeme o kojima imamo oskudne predstave, a znanja koja posjedujemo uvjetovana su stereotipnim predodžbama.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao autor Agić ovo je njegova prva objavljena zbirka priča, a ovih 18 priča pisao je dvije godine. Tri priče su formalno i sadržinski potpuno autohtone, dok je 15 priča svrstano u dva veća ciklusa naziva "Priče iz NOB-a" i "Glasovi".

U prvom dijelu sadržano je 10 kratkih pseudo-dokumentarnih i pseudo-historijski priča koje se bave narodno-oslobodilačkom borbom u široj zeničkoj regiji.

U drugom dijelu "Glasovi" nalazi se pet pripovijetki, pet ispovijesti žena iz jednog imaginarnog indijanskog sela. Radi se o pet žena različite starosne dobi i različitog društvenog statusa.

Promotor večeras bio je Muhidin Džanko, dok je moderatorica bila Kristina Ljevak, a prva promocija knjige bila je upriličena u Muzeju grada Zenice kada su promotori knjige bili književnik Adnadin Jašarević i historičar Ikbal Cogo.

"Budući da sam rođen u Zenici bilo mi je važno da se prva promocija održi u tom gradu, a također nekoliko priča bavi se Zenicom", kazao je Agić i dodao da je zadovoljan što je knjigu promovirao i u Sarajevu jer sada u tom gradu živi i radi.

Govoreći o daljnjim planovima naglasio je da je u međuvremenu napisao još četiri priče, a plan je napisati još jednu knjigu koja će biti sastavljena od potpuno drugačijih pripovjedaka i bit će drugačije od onih koje su do sada pisane na ovim područjima.

U recenziji ove knjige književnik Bajram Redžepagić je napisao da je knjiga ima sve odlike dobre literature. Priče pokazuju da je autor Agić posvećen njegovanju jezičke kulture i rudarskom radu na oblikovanju vlastitog umjetničkog stila.

Agić rođen je 1982. godine u Zenici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je velikog broja književno - kritičkih tekstova i eseja objavljivanih u domaćoj dnevnoj štampi i stručnoj periodici. Autor je niza radio-dokumentaraca posvećenih najznačajnijim savremenim bosanskohercegovačkim književnicima.