Kultura
0

Promovirana knjiga "2. maj 1992. - bio je lijep i sunčan dan"

FENA
Knjiga priča građana Sarajeva o tome gdje su bili i šta su radili tog 2. maja 1992. godine promovirana je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Ideja za knjigu "2. maj bio je lijep i sunčan dan...," kako navodi priređivač Nihad Kreševljaković potekla je od Zeničanke Sabine Šabić-Zlatar, prepoznavši intenzitet emocija s kojim Sarajlije prepričavaju o tome šta se dogodilo na taj dan.

I nastala je knjiga koja podsjeća da je tog 2. maja gorjela Pošta, da je tog 2. maja zarobljen po povratku s pregovora predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegoivić, podsjeća da je bio lijep dan u kojem su građani Sarajava glumili do zadnjeg trena da žive u normalnom gradu i da se ništa ne dešava...

Svoje priče ispričali su: Safet Isović, Elma Tataragić, Melina Kamerić, Boris Dežulović (koji fizički tad nije bio u Sarajevu, već u Splitu, ali je na neki svoj način bio tu u Sarajevu), Mladen Paunović, Zdravko Grebo, Mirza Idrizović, Mladen Sančanin, Milomir Kovačević, Nebojša Šerić Šoba, Zlatko Dizdarević, Muhamed Gafić, Izudin Bajrović, Senad Hadžifejzović, Edin Zubčević, Benjamin Isović, Vedrana Seksan, Almir Kurt, Aleksandar Seksan, Rikard Larma (koji je umjesto priče objavio fotografiju), Ranko Mavrak, Almir Imširević, Jovan Divjak, Senka Kurt....

Na promociji nije bilo puno priče - čitani su odlomci priča, slušale se pjesme nastajale u ratu, i gledao snimak Dnevnika uživo sa Senadom Hadžifejzovićem i sjećalo se gdje je ko bio tog 2. maja.

Pola tiraža Festival MESS i projekt Modul memorije, u okviru kojeg se pokušava sačuvati sjećanje na ono što se događalo, ustupit će organizaciji "Obrazovanje gradi BiH".