{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirana izabrana djela Danila Kiša

F
10.2.2009. u 13:30
0
3
Promovirana izabrana djela Danila Kiša
0
Promovirana izabrana djela Danila Kiša
U okviru književnih programa Festivala "Sarajevska zima" danas je u multimedijalnom centru MAK upriličena promocija izabranih djela Danila Kiša.
Riječ je o regionalnom projektu zagrebačkog izdavača Zoro, sarajevskog Međunarodnog centra za mir (IPC) i podgoričke Nove knjige .

U izabranim djelima Danila Kiša objavljeni su "Rani jadi", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Enciklopedija mrtvih", "Čas anatomije" i "Homo poeticus" (izbor iz eseja i intervjua).

Autorska prava ustupila je Kiševa supruga Mirjana Miočinović, koja potpisuje i predgovor izdanju.

Direktor Sarajevske zime i IPC-a Ibrahim Spahić istakao je da je riječ o kapitalnom djelu. On se ujedno osvrnuo na stanje u izdavaštvu, kao i na PDV na knjige i novine.

Samir Fazlić, direktor Naklade Zoro, koja je suizdavač, a i distributer ovih djela rekao je da se nada da će bh. čitateljska publika ponovo prepoznavati Danila Kiša. Književnik Čedo Kisić, ovom prilikom se sjetio druženja s Kišom.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935., a umro u Parizu 1989. godine. Bio je prozaist, esejist, književni prevodilac. Jedan je od najvažnijih i umjetnički najmoćnijih autora u generaciji, koja početkom šezdesetih godina uspostavlja djelotvornu korenspondenciju s novim tokovima u svjetskoj književnosti. S obiteljskim sjećanjima na holokaust iz Drugog svjetskog rata, s intelektualno snažno proživljenim iskustvima svevlasti "crvene" ideologije, Kiš je o temi totalitarističke pošasti dvadesetog stoljeća stvorio jedan od najeminentnijih i najsugestivnijih opusa u evropskoj književnosti. Knjige Danila Kiša brzo su stjecale evropsku reputaciju i prevedene su na mnoge jezike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: