{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promoviran roman 'Vremenska petlja' Nenada Veličkovića

F
28.12.2011. u 21:45
0
20
Promoviran roman 'Vremenska petlja' Nenada Veličkovića
0
Promocija romana “Vremenska petlja” Nenada Veličkovića, održana je večeras u Pozorištu mladih. Veličković je na početku rekao da je prva verzija završena prije tri godine, a da je tad kraj bio najbolji. A onda je tri godine radio i na ostatku romana.
'Vremenska petlja' je nastajala iz radio serijala Vila Retorta, predstave 'Vremenski tunel'... Večerašnja promocija ovog romana nije bila u već prepoznatljivom maniru sa par promotora koji hvale autora, već su prisutni uživo pristvovali snimanju radio-drame po tekstu iz knjige.

Dali, Suni i Buba su tri glavna lika romana 'Vremenska petlja'. Oni upadaju u vremenski tunel i prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu u najrazličitijim historijskim vremenima.

“Priznajem da nisam čitala savremeni književni tekst koji obuhvata toliki broj različitih žanrovskih, tematskih i drugih narativnih pozicija, uključujući i poziciju samog autora, Veličkovića (i on se, naime, pojavljuje kao lik). Veličkovićeva knjiga je zatrpana referencama - povijesnim, kulturnim, savremenim - da se čitaocu čini da bi internetsko čitanje, iPad, multimedijalna scenska izvedba bili primjereniji medij od knjige, te da su knjižne korice tek neka vrsta trenutne medijske pogodbe. Tekst, naime, curi iz korica, sa stranica, s margina, i nezaustavljivo bježi napolje, u drugu vrstu slobode.

Veličković je sagradio najneobičniji, ali i modernom vremenu najprimjereniji književni spomenik. Kao književni spomenik tekst ostaje u Gutenbergovoj galaksiji, ali se istovremeno upinje da samoga sebe katapultira u Digitalnu galaksiju, gdje, po mome dubokom uvjerenju, i spada. Ako pristanemo na pomodnu novokovanicu - amplifted literature - onda se ona, poput bedža, može prikačiti na Veličkovićevu 'Vremensku petlju'”, zapisala je književnica Dubravka Ugrešić u recenziji Veličkovićevog romana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: