U knjižari Buybook
1

Promoviran roman Ahmeda Burića "Tebi šega što se zovem Donald?"

FENA
Ahmed Burić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ahmed Burić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Roman "Tebi šega što se zovem Donald?" autora Ahmeda Burića promoviran je u knjižari Buybook u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, prve dvije priče koje je Ahmedu Buriću ispričao čovjek s Gorice koji govori konzervirani sarajevski jezik, autor je zapisao još 2005. godine. Priče koje su kasnije nastajale pripadaju književnom Donaldu, a pričali su ih autorovi prijatelji, kojima u posveti knjige i zahvaljuje, njima koji su preživjeli i znali ispričati.

U osnovi, "roman o Sarajliji njemačkog porijekla koji se zatekao u ratu koji nije birao je priča o svima nama, suštinskim i simboličkim gubitnicima kojima nije ostalo ništa više osim sjećanja i pomalo dostojanstva".

Na sinoćnjoj promociji Ahmed Burić, između ostalog, govorio je o važnosti čuvanja duha grada i vremena u knjizi.

"Ono što je meni interesantno je pozicija nepouzdanog pripovjedača. Volim ljude koji znaju pričati priče u kafanama, trudim se cijeli život da sam takav. Zašto to ne prenijeti u literaturu? Jesu li tako radili najbolji? Pa ko sam ja da to ne uvažim", rekao je Ahmed Burić "povodom romana koji može poslužiti kao sjajan predložak za djelo u drugoj formi, poput monodrame jer ispisao je toliko 'živo' portret svog glavnog junaka da i manje posvećen čitalac može jasno vizuelizirati atmosferu koju Donald svojom životnom pričom kreira".

Predstavljanjem romana "Tebi šega što se zovem Donald?" završene su Buybookove decembarske promocije. U periodu do kraja godine bit će upriličena "Noć knjige" odnosno Buybookov rođendan, kad će vrata knjižare biti otvorena od 9 - 24 sata.