{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promoviran pravopis sa 32 slova

F
11.7.2009. u 13:05
0
14
Promoviran pravopis sa 32 slova
0
Promoviran pravopis sa 32 slova
Novi crnogorski pravopis, koji je u petak predstavljen, imat će 32 slova i zasnivati se na principu "piši kao što zboriš, a čitaj kako je napisano", prenijele su agencije.
Pravopis, koji je potpisao ministar prosvjete i nauke Crne Gore Sreten Škuletić, uradila je tročlana ekspertna grupa, koju su činili profesori Milenko Perović, Ljudmila Vasiljeva i Josip Silić.

Navodi se da je usvajanjem pravopisa sa 32 slova konačno pobijedila naučna istina o crnogorskom jeziku, koju je institut "Vojislav P. Nikčević" zastupao od osnivanja.

Ocjenjuje se kako činjenica da je taj pravopis usvojen sa kašnjenjem dužim od jednoga vijeka govori o otporu pojedinaca i institucija da crnogorski jezik bude primjereno normiran i zauzme mjesto koje mu pripada na listi svjetskih jezika.

Navodi se da je zahvaljujući poštovanju naučne istine i lingvističkome znanju članova ekspertne komisije, profesora Josipa Silića i Ljudmile Vasiljeve, koji su članovi Instituta, i predsjedniku te komisije profesoru Milenku Peroviću, pobijedio stav da crnogorska standardnojezička norma mora obuhvatiti sve produkte jekavskoga jotovanja.

"Odnosno foneme i grafeme đ, ć, ś i ź, i pored suprotnih nenaučnih zalaganja pojedinih članova Vijeća za standardizaciju crnogorskoga jezika. Time su odbačene i sve malverzacije o navodnoj arhaizaciji jezika crnogorskog", kaže se u saopćenju Instituta.

Gramatika i školski pravopis još nisu urađeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: