Kultura
14

Promoviran audiozapis bh. dječijih književnika "Nije lahko biti mali"

Klix.ba
U Atrium sali hotela Europe sinoć je održana promocija prvog audiozapisa bosanskohercegovačke poezije "Nije lahko biti mali" koju je priredio bh. pjesnik i književnik Mustafa Širbić.

Promociji su prisustvovali bh. književnici čije su se pjesme našle na CD-u: Selim Bajramović, Sead Zubanović, Muhidin Šarić i unuka Šukrije Pandžo, Amra Pandžo. Večer je upotpunjena prisustvom akademskog slikara Zekerijaha Nalića koji je tokom trajanja promocije prenosio na platno svoje emocije i viđenje susreta. Cijeli program su obogatili nastupi djece iz Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić i Safvet-beg Bašagić, uz klavirsku pratnju djevojčice Esme Alić.

"'Nije lahko biti mali' zbirka je poezije koja ima za cilj da najmlađima posveti posebnu pažnju i na taj način utiče i na očuvanje bh. poezije i kulture", istakao je Širbić zahvalivši posebno i poznatom bh. autoru Eldinu Huseinbegoviću u čijem je studiju nastao ovaj 21 zapis.

Kao dio programa izvedene su pjesme Šime Ešića "Čuvaj mamu da ti duže traje“, "Nije lako biti mali“ Bisere Alikadić i "Lane i zmija“ Salima Bajramovića, koji je u svom kratkom govoru istakao da je inspiraciju dobio od kćerke i njenog školskog iskustva.

Djeci je za kraj poručio da uvijek budu onakvi kakvi jesu. Kako je autor Sead Zubanović objasnio prisutnima "Zakašnjela pjesma starom mostu za nezaborav“ nastala je kao spomen srušenom Starom mostu, a pjesma "Sudbina“ Muhidina Šarića nakon njegovog odlaska iz domovine.

Program je zatvorio hor Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić“ pjesmom "Djeca su vojska najjača“ pod vodstvom Latifa Močevića.

Mustafa Širbić do sada je izdao petnaest multimedijalnih naslova i tri knjige. Među njegovim djelima se posebno izdvajaju "Ljubav moje majke“, "Spominjem te dahom“, "Čovjek je tajna“, "Izvor“, "Imranova porodica“ i "Putnici na svoju odgovornost“.

"Nadam se da će poezija, iako joj predviđaju kraj, ostati u srcima djece i odraslih, te ih dalje voditi u životu“, poručio je na kraju Širbić.