Kultura
0

Promotivno-dijaloška tribina "Poljska konjica" - Književni portret Marka Vešovića

Klix.ba
Marko Vešović
Marko Vešović
U srijedu, 15. oktobra 2014. u 19.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, održat će se internacionalna promotivno-dijaloška tribina "Poljska konjica" - Književni portret Marka Vešovića.

Marko Vešović je rođen 14. marta 1945. u selu Papama kod Bijelog Polja u Crnoj Gori. Gimnaziju je završio u Bijelom Polju, Filozofski fakultet u Sarajevu, a postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao profesor je radio u Autosaobraćajnoj školi i u gimnaziji "Pero Kosorić".

Godine 1976. izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu gdje je radio do 1986. kad je prešao za urednika u "Veselinu Masleši". Na Filozofski fakultet vratio se 1992. godine. Doktorsku disertaciju "Jezik u poeziji Radovana Zogovića" odbranio je 2002. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Danas je u penziji.

Tribina je nastala u organizaciji PEN Centra Bosne i Hercegovine i Manifestacije Književni most. Gošće i gosti na promociji će biti Mevlida Đuvić, Adisa Bašić, Enver Kazaz i Marko Vešović, a moderatorica Fadila Nura Haver.