Filmska tradicija
8

Promociji Sarajeva grada filma UNESCO-a u Berlinu prisustvovao i Danis Tanović

S.H.P.
Za vrijeme održavanja 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održan je prijem povodom dodjele statusa grada filma UNESCO-a Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta, kao i predstavnike gradova filma UNESCO-a Rima i Potsdama.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra te ambasadorica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow. Na prijemu je istaknuto da je status Sarajeva grada filma UNESCO-a prilika za promociju i razvoj grada i povezivanje sa drugim kreativnim gradovima UNESCO-a.

Kao jedna od prvih značajnih inicijativa, najavljeno je uvođenje programa poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu kao atraktivnoj snimajućoj lokaciji.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako je statusa Sarajeva grada filma UNESCO-a veoma bitan za održivi razvoj grada i izgradnju pozitivne slike u svijetu te pozvao sve prisutne da dođu na ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

“Berlinale jeste veliki festival, ali Sarajevo Film Festival je poseban”, rekao je Skaka.

Purivatra je dodao da je status UNESCO-a veliko priznanje za našu bogatu filmsku tradiciju, uspješne filmske festivale i velike uspjehe domaćih filmskih autora.

“Uvođenjem poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu, očekujemo veliku ekspanziju filmske industrije i stvaranje novih prilika za obuku i zapošljavanje mladih kadrova u kreativnim industrijama”, rekao je Purivatra i pozvao prisutne filmske radnike da svoje sljedeće projekte snimaju upravo u Sarajevu gradu filma UNESCO-a.

Ambasadorica Winbow je ovaj događaj i status Sarajeva grada filma UNESCO-a istaknula kao izvrsnu priliku za povezivanje Sarajeva i Berlina te naglasila da se upravo kroz kulturu gradi pozitivan imidž BiH u svijetu.

Tokom boravka u Njemačkoj delegacija Sarajeva grada filma UNESCO-a se sastala sa umjetničkim direktorom Berlinalea Carlom Chatrianom. Slijedi i posjeta delegacije Sarajeva grada filma UNESCO-a Potsdamu, gradu filma UNESCO-a u Njemačkoj.

Podsjećamo, Sarajevo je dobio status grada filma UNESCO-a u oktobru 2019. godine i postao članom globalne mreže kreativnih gradova UNESCO-a, čiji je cilj unaprjeđenje međunarodne saradnje gradova u skladu sa UNESCO-vom globalnom misijom održivog urbanog razvoja i kulturne različitosti.

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu je dodijeljen kao priznanje za dosadašnja postignuća u kreativnoj oblasti filma, kao i opredijeljenosti grada da film i kreativnost stavi u središte svojih budućih razvojnih strategija.