Kultura
0

Promocija zbirke "Gospođica Biljana Tepaj i druge priče" u Charlami

Klix.ba
Jasmin Agić će u Charlami u četvrtak, 31. januara, u 18 sati promovisati svoju knjigu "Gospođica Biljana Tepaj i druge priče". Osim autora o knjizi će govoriti profesor Muhidin Džanko.

U recenziji književnik Bajram Redžepagić je napisao: Knjiga priča mladog bosanskohercegovačkog književnosg kritičara Jasmina Agića naslova "Gospođica Biljana Tepalj i druge priče" ima sve odlike dobre literature. Riječ je o knjizi sastavljenoj od osamnaest priča različite dužine i različitog sadržaja. Pet priča, napisanih u ispovjednom prvom licu jednine, objedinjenih u ciklus naziva "Glasovi" pokazuju da je Agić spisatelj posvećen njegovanju jezičke kulture i rudarskom radu na oblikovanju sopstvenog umjetničkog stila. Priče su tematski smještene u kulturu i vrijeme o kojima imamo oskudne predstave, a znanja koja posjedujemo uvjetovana su stereotipnim predodžbama. Kada se odlučio pripovjesti situirati u jedno indijansko selo smješteno s one strane granice između civilizacije i svijeta barbarstva Agić se upustio u težak književni podhvat. Naime, on je, kako ja vidim, nastojao jednom amorfnom i relativno nepoznatom svijetu dati oblik i lice – u čemu je bio više nego uspješan.

Ipak, numerički, najveći je ciklus pripovjedaka koji se bavi prošlošću naše zemlje i koji je naslovljen "Priče iz NOB-a". Deset priča ovog ciklusa otkrivaju Agića kao veoma spretnog pripovjedača kratke prozne forme i pisca koji se ne libi iskazati svoja politička i ideologijska uvjerenja. Njegove kratke historiografske metafikcije imaju spisateljski šarm i posebnu čitalačku draž, a njegova odlučnost da revitalizira vrijeme i događaje koji su sustavno u protekla dva desetljeća bivali difamirani pokazuje da je riječ o autoru koji drži do sistema vrijednosti zasnovanog na humanizmu i antifašizmu.

Obimom i spisatljeskim zahvatom najobimnija je pripovjest "Jesen" napisana u deset autonomnih poglavlja bez čvrste fabule i likova u klasičnom smislu riječi. To je pripovjest meditativnog sadržaja i eksperimentalne forme iz koje se vidi da Agić ima ozbiljne književne ambicije i talent kojim može savladati sve pred sebe postavljene literarne zahtjeve.

Pripovjetke "Adresa" i "Gospođica Biljana Tepalj", po kojoj cijela knjiga nosi naziv, su portretnog tipa. Obje su napisane u trećem pripovjednom licu i pokazuju zavidnu pripovjedačku vještinu. U njima autor portretira osobe iz naše svakodnevnice oslikavajući svu tragiku ni po čemu izuzetnih života.

Iznad svega ovdje prepoznajem originalnost i specifično izgrađen jezik i stil, iako se radi o piscu početniku.

Knjigu "Gospođica Biljana Tepalj i druge priče" početnika Jasmina Agića toplo preporučujem za štampanje jer u njemu prepoznajem istinskog pisca i književnika.

Jasmin Agić je rođen 1982. godine u Zenici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je velikog broja književno-kritičkih tekstova i eseja objavljivanih u domaćoj dnevnoj štampi i stručnoj periodici. Književnu kritiku i esejistiku obajavljivao je u časopisima za književnost i kulturu kao što su "Odjek", "Život", "Sarajevske sveske", "Diwan"... Autor je niza radio dokumentaraca posvećenih najznačajnijim savremenim bosanskohercegovačkim književnicima.

Umjetničku prozu godinama objavljuje u najrecentnijim književnim glasilima u našoj zemlji. Knjiga priča "Gospođica Biljana Tepalj i druge priče" prva je autorova objavljena knjiga. Ciklus od pet pripovjetki uvrštenih u knjigu pod nazivom "Glasovi" dramatizovane su za potrebe radija. Prvo predstavljanje knjige autor je imao na posebno organizovanoj književnoj tribini Muzeja grada Zenice gdje su o knjizi i njenim umjetničkim dometima govorili književnik Adnadin Jašarević i historičar Ikbal Cogo. Živi i radi u Sarajevu.