Kultura
0

Promocija prototipova radionice All Inclusive

FENA
Prezenzacija prototipova nastaliha u periodu od 25. do 29. maja u sklopu radionice All Inclusive upriličena je danas na Akademiji likovnih umjetnosti.

Ciljevi projekta su da se, kroz inkluzivni proces dizajnerskog rada, saradnjom između profesionalnih dizajnera i njihovih partnera s posebnim potrebama, osmisle i realiziraju prototipovi i kolekcije savremenih dizajnerskih proizvoda, koji bi uz univerzalnu primjenu bili pristupačni i osobama s posebnim potrebama, a obogatili bi proizvodne programe odgovarajućih proizvođača.

Zamisao o ovom projektu potekla je od sarajevskih dizajnera iz udruženja Kulturanti, a prihvaćena je u poznatom londonskom Centru Helen Hamlyn za inkluzivni dizajn pri Kraljevskoj akademiji, koji slične radionice ima širom svijeta.

Direktor Britanskog savjeta BiH Michael Moore istakao je da je rad učesnika radionice bio pun entuzijazma i kreativnosti.

"Svi smo različiti ali pomoću zajedništva možemo ostavariti veličanstvene stvari", rekao je Moore.

O radionici i njenim rezultatima govorila je Julia Cassim iz Centra Helen Hamlyn Kraljevske akademije umjetnosti London.

Na kraju su predstavljene grupe i njihove ideje. Među proizvodima su se našli i tašna sa dva lica, lampe, zdjele, aplikacije za majice, ramovi... Pravo malo bogatstvo ideja.

Na jesen će biti organizovana i javna prezentacija finalnih radova, a u međuvremenu projekat će se održati u Beogradu i Zagrebu.

A nakon prezenacije filnalnih radova ili i ranije, možda već danas, predstavljeni prototipovi postanu proizvod koji se može kupiti.

U radu radionice All Inclusive učestvovali su Udruženje Pismolik, Centar za samopouzdanje, te Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo i Kulturni Front iz Beograda.

Radionica je realizovana uz podršku Britanskog savjeta