Kultura
0

Promocija projekta "Historija na djelu - pripremanje za budućnost BiH, Hrvatske i Srbije"

FENA
"Historija na djelu - pripremanje za budućnost Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije" naziv je projekta koji će večeras biti predstavljen u Sarajevu u organizaciji Udruženja nastavnika i profesora historije Euroclio-Hip BiH.

Ujedno će s početkom u 19.00 sati biti predstavljena i knjiga - dodatni materijal za nastavu historije "Obični ljudi u neobičnoj zemlji, Jugoslavija između istoka i zapada; Svakodnevni život u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji 1945.-1990.", najavljeno je iz pomenutog Udruženja.

Na realizaciji ovog projekta u protekle tri godine zajednički su radili historičari iz BiH, Hrvatske i Srbije, djelujući kroz svoja profesionalna udruženja - Udruženje nastavnika i profesora historije Euroclio-Hip BiH, Hrvatsku udruga nastavnika povijesti HUNP te Udruženje za društvenu istoriju Srbije UDI-Euroclio.

Stručnu i finansijsku pomoć pružilo je evropsko udruženje predavača historije Euroclio1 te donatori nizozemske i danske vlade.

Ciljevi projekta su unapređenje izučavanja povijesti u nastavi u postkonfliktnim društvima, razvoj civilnog društva, razvoj međusobne saradnje udruženja nastavnika povijesti i razmjena iskustava te razvoj kritičke svijesti kod nastavnika.

Projekt predstavlja jedinstven primjer saradnje historičara iz pomenute tri zemlje, koja je rezultirala izdanjem knjige.

Ideja je bila objaviti dodatne i inovativne materijale za nastavu historije, pogodne za zahtjeve nastave historije na početku 21. stoljeća, kroz perspektive jačanja regionalne saradnje.

Razmjenjujući iskustva sa stručnjacima iz Danske, Nizozemske, Slovenije, Makedonije, Švajcarske, Rusije, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja, grupa nastavnika historije i historičara iz BiH, Hrvatske i Srbije unaprijedila je vlastita znanja i vještine za provedbu kreativnog i modernog pristupa u nastavi historije, u skladu sa demokratskim principima.

Učesnici projekta podijelili su iskustva sa kolegama kroz radionice i brojne seminare koje su organizirali u regionu i Evropi.

U četiri godine trajanja projekta, više od 500 učesnika bilo je aktivno u raznim aktivnostima kao što su seminari, radionice, studijska putovanja, predavanja, međunarodne konferencije i obuke.

Euroclio je nevladina organizacija osnovana 1993. godine na inicijativu Vijeća Evrope. Ona okuplja udruženja nastavnika i profesora historije iz gotovo cijele Evrope.

Danas ga čini više od 65.000 nastavnika historije iz 44 evropske zemlje.