Dvodnevni sastanak
8

Promocija kulturne baštine: BiH domaćin sastanka eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu

Piše: Se. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održan regionalni sastanak mreže eksperata jugoistočne Evrope za nematerijalnu kulturnu baštinu, na kojem je predstavljen bogat sadržaj ove baštine.

Sastanak, kojem je ove godine domaćin naša zemlja, nastavak je redovnih godišnjih okupljanja koja se održavaju od 2007. godine u zemljama regiona i predstavlja platformu za jačanje saradnje i razmjenu informacija u oblasti nematerijalne kulturne baštine.

Dvodnevno druženje eksperata odlična je prilika promocije kulturne baštine naše zemlje. BiH dosad ima jedan element upisan na Svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine, a to je Zmijanjski vez.

Božana Đuzelić, kustosica muzeja Hercegovina u Trebinju rekla je kako je upis Zmijanjskog veza 2014. godine na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva doprinijelo, između ostalog, i njegovoj promociji.

"Vez i dalje živi i sve više je žena, ali i udruženja zainteresovanih za očuvanje tradicionalne bosanske kulture, a koje žele da vezu i prave motive Zmijanjskog veza", rekla je Đuzelić, dodavši kako je Monica Belluci prilikom svoje posjete BiH željela ponijeti nešto autentično i ponijela je upravo jedan primjerak ovog veza.

Naša zemlja je u februaru ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem ministara kulture Jugoistične Evrope, a 2009. godine ratifikovala je Konvenciju UNESCO-a o zaštiti nematerijalne baštine kojom se obavezuje da vodi računa o svjetskoj baštini. Istaknuto je kako na tome trebaju raditi sve institucije i organi u BiH, a posebno oni na čijem prostoru se baština nalazi.

Branje trave ive, konjičko drvorezbarstvo i dani kosidbe na Kupresu neke su od kulturnih baština koje čekaju upisivanje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Konferencija će trajati dva dana, a učesnici će se upoznati o sevdalinci i imat će priliku gledati skokove sa Starog mosta u Mostaru.