Kultura
0

Promocija knjige Sarite Vujković u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u četvrtak će biti promovisana knjiga mr. Sarite Vujković, više kustosice Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, "U građanskom ogledalu - Identiteti žena bosanskohercegovačke građanske kulture (1878.-1941.)”, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Knjiga “U građanskom ogledalu“ nastala je kao rezultat autoričinog višegodišnjeg istraživanja i interdisciplinarnog teorijskog razmatranja ženskih identiteta u građanskoj kulturi Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Milanka Todić, jedan od recenzenata knjige ističe: "Konsekventna i fokusirana analiza umjetničkih biografija prvih akademski obrazovanih bosanskohercegovačkih umjetnica ne samo da historizuje njihov gotovo zaboravljen rad nego omogućuje da se on iznova pročita, u novom interdiciplinarnom metodološkom ključu."

Kako bismo na najbolji mogući način približili temu ove izvanredne studije o identitetima i položaju žena na ovim prostorima, istovremeno s promocijom, bit će otvorena izložba djela umjetnica koje su posebno analizirane u knjizi - Adele Ber-Vukić, Lujze Kuzmić- Mijić, Ive Despić-Simonović, Rajke Merćep, Milene Šotre i Mice Todorović iz fundusa Umjetničke galerije BiH, što je poseban doprinos ove institucije cjelokupnom projektu.

Promotori knjige su prof. dr. Milanka Todić s Beogradskog univerziteta i mr. Sanja Dujmović, Institut za historiju Sarajevo.