13. oktobra u Domu mladih
0

Promocija knjige "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta"

Sarajevo-x.com
"Sarajevo – moj grad, mjesto susreta" djelo je autora Jasminka Halilovića koje će biti promovisano 13. oktobra 2010. godine u 19 sati u Domu mladih u Sarajevu.
Autor monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta" je Jasminko Halilović, a na tekstu je radio i Nihad Kreševljaković. Autori fotografija su Haris Čalkić, Zijah Gafić, Milomir Kovačević Strašni i Anida Krečo. Na knjizi je osim njih radilo još desetak stručnjaka iz raznih oblasti, osiguravajući vrhunski dizajn, lekturu, prijevod, i općenito realizaciju ovog projekta.

Izradu je organiziralo je Udruženje Urban iz Sarajeva od 2007. do 2010. godine.

Radi se o moderno dizajniranoj, dvojezičnoj, luksuzno štampanoj foto-monografiji koja donosi drugačiju priču o Sarajevu u tri dijela. U prvom dijelu predstavljen je nastanak Sarajeva i BiH, te razvoj grada sve do kraja 20. stoljeća. U drugom, glavnom, dijelu knjige, autor čitaoca vodi u šetnju gradom, od istočnog ka zapadnom ulazu, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta.

U okviru glavne vezivne priče koja je praćena fotografijama, nalaze se umetnute kratke priče u kojima čitalac može saznati više o događajima, građevinama, obilježjima grada i načinu života. U trećem dijelu knjige autor donosi dio razgovora o gradu sa 16 prijatelja i poznanika, mladih građana Sarajeva. Ovaj dio simbolično, prema prvom dijelu knjige, predstavlja pogled u budućnost.

Tokom trogodišenjeg rada u organizaciji Udruženja URBAN konsultirano je više desetina knjiga, te preko stotinu izvora, napravljeno je preko 5.000 fotografija, od kojih je 138 poslužilo za ilustraciju ove jedinstvene priče o Sarajevu na 200 stranica formata 245x300mm.

"Želio sam napraviti jednu realnu, ali pozitivnu, ličnu priču o Sarajevu i objaviti je u modernoj knjizi kakve imaju veliki gradovi svijeta. Prikazati ovaj jedinstveni grad duge i burne prošlosti najbolje kako znam i drugačije negoli je dosad prikazan." kazao je Halilović.