Kultura
0

Promocija knjige Radmile Karlaš "Kad utihnu melezi"

FENA
U foajeu Narodnog pozorišta, u subotu, 5. februara u 12 sati, održat će se promocija novog romana banjalučke novinarke i književnice Radmile Karlaš "Kad utihnu melezi.“

Karlaševa je 2009. godine objavila svoj prvi roman "Četvorolisna djetelina“ koji je do sada štampan u tri izdanja. Roman je u Banjaluci do kraja iste godine zauzeo četvrto mjesto po čitanosti i prodavanosti za 2009. godinu, dok se prošle godine plasirao na drugo mjesto.

Autorka je na poziv organizatora ovaj roman promovirala širom bivše Jugoslavije, u Skandinaviji i Americi.

Karlaševa se iz novinarstva povukla prije četiri godine, a do tada je radila za mnoge domaće i inostrane printane i elektronske medije: WDR, BBC, Sarajevski Svijet, radio FERN, AIM, zagrebački Tjednik i mnogi drugi. Bila je i višegodišnji koordinator Amnesty Internationala za BiH.

Prema njenim riječima, "Kad utihnu melezi“ je prvenstveno antifašistički roman. Istovremeno, moto romana je da se nijedna politika ne smije nametati kao tutor umjetničkom izražavanju i kreativnosti, niti vršiti represiju nad istim. Kada je u pitanju termin "melezi“ autorka kaže da su taj termin koristi za prekrasan mješung iznikao iz povezanosti ljudi, kultura, civilizacija i slično na bosansko-hercegovačkom tlu.

Kako Karlaševa naglašava, melezi su ujedno avangarda koja lako prozire stereotipe, ideološke oblande, odnosno, čine ih samosvjesni pojedinci koji su u stanju da prepoznaju svaku vrstu manipulacije od strane onih koji ih žele gurnuti u torove mržnje, neprijateljstva i straha. Kao takvi, nezahvalni su podanici, ali i jedina snaga koja unatoč poteškoćama može vući naprijed.

Na promociji će osim autorke učestvovati Gradimir Gojer i Ahmed Burić.