{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige "Povijest religija": Religije su ono što nas ujedinjuje

Piše: E. M./Klix.ba
13.5.2015. u 21:45
3
Promocija knjige "Povijest religija": Religije su ono što nas ujedinjuje
3
Ravnatelj Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica don Anto Ledić danas je u velikoj sali vijeća grada Zenica promovisao svoju prvu knjigu "Povijest religija" u kojoj je predstavio izumrle i žive religije svijeta.
Organizator večerašnje promocije knjige bio je Medžlis islamske zajednice Zenica, a Ledić je u početku govora veliku zahvalnost poručio upravo njima jer su pokazali i dokazali svoju otvorenost prema svima koji drugačije razmišljaju po pitanju vjere i svega drugog u životu.

"Zenički muftija Ejub ef. Dautović izrazio je želju da Medžlis islamske zajednice Zenica bude organizator kako bi pokazao dobru volju i ličnim primjerom da ono što nas ujedinjuje i u čemu bismo trebali tražiti zajedničke ciljeve i interese su religije", kazao je Ledić.

Autor knjige je istakao da se tematikom povijesti religija bavi već duži niz godina s obzirom da učenici u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" izučavaju predmet Povijest religija, ali da se knjizi intenzivno posvetio u posljednjih pet godina dok je tragao za materijalom kako bi što detaljnije objasnio religije.

"Nije bilo nimalo jednostavno izabrati jednu od najbitnijih činjenica koje sam trudio se predstaviti čitatelju o jednoj religiji od početka do danas. Bitno je bilo pronaći prave informacije i detalje o njenom nastanku, onome što je bitno o određenoj religiji sa kojom se susrećemo, ali i o onima sa kojima se nismo susreli", izjavio je Ledić, te dodao da je po mišljenjima kritičara pogodio srž knjige u kojoj se nalaze najosnovnije stavke koje čitatelja mogu upoznati o religijama.

Najviše prostora u svojoj knjizi Ledić je dao religijama koje su danas aktuelne na našim prostorima te je o njima istakao sve detalje i pojedinosti.

"Mi živimo u jednom multireligioznom području gdje se susreću i isprepliću brojne relgigije. Često smo u zabludama u odnosu na neke religije koje znamo, gdje ima brojnih grana i pokreta i zbog toga sam želio da ljudi upoznaju druge kroz pisanu riječ i da imaju pravu činjenicu i istinu o određenoj religiji. Ovo je bio moj način da se čitatelji upoznaju sa onim šta njihov susjed, sugrađanin, sa kojim dijelim prostor, prakticira i na koji način. Smatram da nema poznanstva čovjeka ako ne poznajete njegovu religiju", zaključio je Ledić.

Don Anto Ledić je rođen 1967. godine na Kupresu, gdje je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju za odgoj klera u Dubrovniku. Studirao je na Vrhbosanskoj teološkoj školi u Sarajevu, diplomirao pri zagrebačkom Teološkom univerzitetu, magistrirao na Pedagoškom fakultetu u Zenici, a 22. januara 2014. godine doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Poziv svećenika vrhbosanske nadbiskupije obavlja od 1993. godine kada je bio u Sarajevu gdje je službovao tri godine, nakon čega odlazi u Žepče, osam godina je bio u Solakovoj Kuli i Obrima kod Konjica, obavljao je i funkciju ravnatelja Katoličke škole u Konjicu, nakon čega odlazi u Travnik, a posljednjih devet godina na funkciji je ravnatelja u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" u Zenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: