Kultura
144

Promocija knjige o Milanu Mladenoviću u Kaktusu

Klix.ba
U sarajevskom klubu ''Kaktus'' (Plato Skenderija) u subotu, 30. maja u 21 sat bit će promovisana knjiga ''Mesto u mećavi'' (priča o Milanu Mladenoviću) Aleksandra Žikića.
Aleksandar Žikić
Aleksandar Žikić

O knjizi će, osim autora, govoriti i Sandra Rančić, kooscenaristica dokumentarca o EKV-u a odlomke čitati glumica Lora Orlović.

Nakon promocije bit će prikazana epizoda iz dokumentarnog serijala "Kao da je bilo nekad" o Milanu Mladenoviću te upriličena živa svirka najznačajnijih pjesama EKV-a.

"Mesto u mećavi" oslikava najizražajniji portret jednog rock umjetnika u regionalnoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pjevaču i vođi Ekatarine Velike.

Milanov značaj za jugoslovensku rok scenu ne može se precijeniti – baš kao što se ne može precijeniti njegov udio u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu rijetku vrstu nasljeđa koja se zasniva koliko na osobenosti umjetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaraoca.

"Mesto u mećavi" istinita je priča o takvom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pjesme, bendu izuzetnih muzičara tragične sudbine – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vrijeme, potkrepljena autentičnim svjedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

"Ja Milana nisam nikada volio ni zato što je bio dobar čovjek, ili gitarista, ili talentovan pjesnik, ili kreativan umjetnik. Niti sam ga volio zbog bilo kojih njegovih svojstava, ili osobina. Niti što mi je nešto u životu učinio. Volio sam ga i volim ga samo zato što on jeste. I što je jedini Milan koji je ikada postojao", rekao je Dušan Dejanović, bubnjar Katarine II.