Kultura
2

Promocija knjige "Missing" Andreja Đerkovića u Amsterdamu

FENA
Povodom obilježavanja jedanaestogodišnjice pada Srebrenice, u Teatru De Balie u Amsterdamu, 12. jula biti će upriličena promocija knjige "Missing" autora Andreja Đerkovića, a publici će je predstaviti Chris Keulamans. Prvi autorski primjerak ove knjige bit će pohranjen u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih nema, s našim osjećajem dodira kroz jedinu želju srebreničkih majki, a to je da nađu njihove najmilije tj. da ih pokopaju na dostojanstven način i time dodirnu njihove mezare, da dodirnu njih same.

Želja je i da se ova tragedija gleda kao nešto čisto, nevino, što nalazimo u bijeloj boji koja označava čistoću, tako da su stranice s imenima totalno bijele i čiste.

Knjiga je publikovana u limitiranoj ediciji od 50 primjeraka, numerirana i potpisana. Predgovor za knjigu napisao je holandski književnik Chris Keulemans, dok je na naslovnici fotografija poznatog bh. fotografa Almina Zrne.

U knjizi su tekstovi kustosa izložbe Beral Madra (Istanbul) i Branko Cerovac (Rijeka). Dio knjige je i kratki film jednog od kultnih hrvatskih umjetnika Sven Stilinovića o postavci u Galeriji Kortil u Rijeci.

Likovno oblikovanje knjige uradila je jedna od vodećih bosanskih dizajnerica i predsjednica ULUPUBiH Aleksandra Nina Knežević.

Knjiga je nastala na osnovu postava koje su bile izložene u Sarajevu, Rijeci, na Golom otoku, Toulouseu, Zagrebu, Den Haagu i Bernu.

Premijerna promocija knjige upriličena je u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS 05 u Sarajevu, u okviru festivalskog projekta "Modul memorije".