Sarajevo
1

Promocija knjige "Kultura religija" u Goethe institutu

FENA
Promocija knjige "Kultura religija", namijenjene profesorima i učenicima srednjih škola, bit će upriličena danas u Goethe institutu u Sarajevu.

Goethe institut u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar saopćili su da već niz godina rade na projektu Kultura religija, a jedna od veoma značajnih aktivnosti je svakako i istoimena knjiga.

Knjiga je temeljena na smjernicama grupe domaćih i stranih stručnjaka koji su kreirali Nastavni plan i program za interreligijsko obrazovanje u školama u Bosni i Hercegovini.

"Kultura religija" rezultat je zajedničkog rada grupe eminentnih autora na čelu s Dinom Abazovićem i Zilkom Spahić-Šiljak te saradnicima Ivom Markovićem, Zoricom Kuburić i Alenom Kristićem.

Originalni rukopis modificiran je i metodološki prilagođen predmetu Kultura religija, a na njegovoj pripremi radile su Ranka Katalinski, Melisa Forić i Bojana Dujković-Blagojević.

Struktura udžbenika temeljena je na prethodnom okviru i smjernicama grupe domaćih i stranih eksperata koja je na inicijativu Goethe instituta sačinila Nastavni plan i program za interreligijsko obrazovanje u školama u BiH.

Tematski, udžbenik je orijentiran ka stjecanju temeljnih znanja o monoteističkim religijama, o djelovanju u međusobnom dijalogu, odgoju i upoznavanju etičkih vrijednosti.

Radi se o naučno utemeljenoj raspravi o religijama u BiH kao utjecajnim faktorima u društvenom životu. Sadržaji i predmeti obrađeni su u poglavljima iz više perspektiva, uključujući jevrejsku, katoličku, islamsku i pravoslavnu perspektivu.

Osnovni cilj je upoznavanje i razumijevanje drugih i drugačijih.

Kreiranje knjige finansijski je podržao HEKS (Hilfswerk der Evangelischen Kirchen Schweiz) i Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova - Odjeljenje za političke odnose IV, a zvanično je objavljena u izdanju izdavačke kuće Sarajevo Publishing, putem koje će biti i distribuirana širom BiH.

Hiljadu primjeraka ove publikacije će biti podijeljeno određenim partnerskim školama u kojima se izvodi Kultura religija te nevladinim i međunarodnim organizacijama.