Kultura
0

Promocija knjige Kemala Kurspahića "Zločin u devetnaest i trideset"

Klix.ba
U subotu, 19. 04. 2003. u 12 sati u Mediacentru Sarajevo bit će upriličena promocija knjige "Zločin u devetnaest i trideset" sarajevskog novinara i publiciste Kemala Kurspahića.

Kniga je pod nazivom “Prime Time Crime- The Balkan media in war and peace” (United States Institute of Peace Press, 2003) objavljena u Americi prije mjesec dana.

Kemal Kurspahić, u svojoj knjizi priča uzbudljivu priču o tome kako su medijski zločinci podgrijavali etničku mržnju koja je dovela do krvavog rata na Balkanu tokom devedesetih. Na osnovu opsežnih intervjua sa novinarima iz regije, autor zaključuje kako su- nakon vjernog služenja KPJ tokom desetljeća komunizma, ključni balkanski mediji svoju odanost prebacili na nacionalne ideologije, radeći ratnohuškački posao za njih.

Medjutim, knjiga “Zločin u devetnaest i trideset” je takodjer i priča o nezavisnim novinarima koji su riskirali svoje živote u želji da ispričaju objektivnu i istinitu priču. Priča je to i o međunarodnoj zajednici koja, u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, zaboravlja na svoj glavni posao- stvaranje civilnog društva- ostavljajući i dalje nacionalistima da kontroliraju glavne medije.

Na promociji će pored predstavnika izdavača, učestvovati i autor knjige.

Izdavač je Mediacentar Sarajevo i SEEMO Vienna, uz pomoć Austrijskog ministarstva za inostrane poslove.