Kultura
0

Promocija knjige "Karikatura i pokret" i dodjela nagrade "Ivica Matić"

FENA
Promocija knjige KARIKATURA I POKRET Midhata Ajanović održat će se u nedjelju 17. augusta u 11.30 sati u kinu Festivalskog centra Sarajevo Film Festivala, saopćeno je danas iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Promotori knjige su Sadudin Musabegović, Asaf Džanić i urednica knjige Diana Nenadić.

Nakon promocije knjige u 12 sati u kinu Festivalskog centra Sarajevo Film Festivala, Udruženje će upriličiti dodjelu nagrade Ivica Matić eminentnim filmskim stvaraocima Vlatku Filipoviću i Gojku Šipovcu za životno djelo i doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

Nakon dodjele nagrade bit će upriličene projekcije filmova HOP JAN, kultnog dokumentarnog filma Vlatka Filipovića iz 1967. godine i film OPATICA I KOMESAR, reditelja Gojka Šipovca iz 1968. godine.

Nagrada Ivica Matić jedina je nagrada za filmske radnike u Bosni i Hercegovini, a dodjeljuje je Udruženje filmskih radnika BiH u saradnji sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo. Dobitnici ove nagrade u proteklih nekoliko godina bili su Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Srđan Vuletić, Mensud Arslanović i ministar Gavrilo Grahovac.