{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige istaknutog glumca Ise Porovića

F
30.3.2010. u 11:03
0
4
Promocija knjige istaknutog glumca Ise Porovića
0
Promocija knjige istaknutog glumca Ise Porovića
Iso Porović
Promocija knjige Ise Porovića, našeg istaknutog glumca koji bilježi velike uspjehe u švedskom teatru, održat će se u četvrtak, 1. aprila 2010. s početkom u 19 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.
Izdavačka kuća “Maunagić” ima posebno zadovoljstvo objaviti da smo publicirali novo književno djela glumca Ise Porovića “Pisma i pjesme”.

Ovaj istaknuti bh. glumac, koji već deceniju niže sjajne rezultate u švedskom teatru, te na švedskoj kulturološkoj sceni ima istaknuto mjesto, dobitnik je i prestižnog priznanja Švedske kraljevske akademije za doprinos razvoju švedskog teatra.

Rođen je 1965. godine u Prijepolju. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1989.godine. Od 1988. bio je zaposlen u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, gdje je kao prvak drame odigrao oko 45 glavnih uloga u periodu do 2000., kada se odlučuje odseliti u Švedsku, gdje i danas živi sa porodicom i radi, ponajviše u teatru, ali i na filmu i TV. Bavi se aktivno i pisanjem, kako na bosanskom tako i na švedskom jeziku. Dobitnik je brojnih nagrada za glumu i spisateljstvo.

Knjiga "Pisma i pjesme" je ogrnuta plaštom nostalgije kao primarne ljudske emocije, u kojoj pisac propituje na svega stotinjak stranica teksta, svoju udaljenost od rodnog kraja ali i uopće otuđenost od ljudi.

"Iso Porović je", kako je napisala recenzentica djela Indira Kučuk-Sorguč, "i ovim djelom uspio pokazati svoju stvaralačku jačinu na polju književnosti kao neko ko suvereno vlada kratkoćom forme dajući joj željenu jasnoću i obojenu rezonantnost. To je stoga što Porović poznaje važnost dojma za svaku interpretaciju s obzirom na njegovu glumačku izvojštenost i ukazuje na njega tempiranom ritmikom stiha."

Promotori knjige su Gradimir Gojer i Indira Kučuk-Sorguč, moderator Feđa Maunagić, a prisutnim će se obratiti i autor Iso Porović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: