{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan..."

S
8.5.2008. u 16:02
0
0
Promocija knjige "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan..."
0
Promocija knjige "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan..."
Sutra, 9. maja 2008. godine u 20 sati održat će se promocija knjige “2. MAJ 1992. - BIO JE LIJEP I SUNČAN DAN...” u prostorijama Galerije MAK (Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH) u ulici Sime Milutinovića Sarajlije br. 7.
Izdavač knjige je Internacionalni teatarski festival MESS u suradnji sa U.G. Videoarhiv.

Ideja projekta bila je sačuvati sjećanje na jedan od najznačajnijih datuma u periodu opsade grada Sarajeva. Namjera ove knjige nije bila pokušati napraviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo na taj dan. Ideja je bila rekonstruirati emotivno stanje ljudi, vratiti ih u ono vrijeme kada se činilo da ovakav jedan projekat nikad neće biti moguć, kažu u ovoj izdavačkoj kući.

Po svima onima koji su se ozbiljnije bavili pitanjem opsade Sarajeva, 2. maj se uvijek izdvaja kao poseban datum. O tome govori i 61 priča koje su se našle u ovoj knjizi. Ideju za knjigu dala je Sabina Šabić-Zlatar, a projekat je realiziran kao dio programa Modul Memorije koju je festival MESS pokrenuo 1996. godine.

Sam program Modul memorije pokrenut je po samom završetku opsade sa ciljem da odgovori na pitanja: Kako je usred Evrope moguć genocid, razaranje gradova, kulturnog i religijskog nasljeđa? Kako je moguće da istovremeno tako efikasno djeluju toliko brz tehnološki razvoj i destrukcija svega što on stvara? Kakav je efekat svega toga na umjetnost? Namjera do sada svih organiziranih programa bio je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost, ali i prepoznati sve vrijednosti koje je taj period proizveo favorizirajući umjetnost kao sintezu etičkih i estetičkih normi, stoji u pozivu na promociju djela.

U sklopu knjige premijerno će biti predstavljen "The Star-Spangled Banner“ Andreja Ðerkovića. Poslije Sarajeva, postavka će biti predstavljena u Beogradu u Paviljonu Veljković (CZKD), te u Istanbulu i Njujorku.

Ovaj postav je i hommage samim žrtvama četverogodišnje opsade Sarajeva, kao i žrtvama napada na Svjetski Trgovinski Centar (WTC) u Njujorku. Sastoji se od osam identičnih plastičnih modela aviona Boeing 767-223ER kompanije American Airlines, koji je 11.septembra 2001.godine udario u prvi toranj. Postav konfrontira broj poginulih Sarajlija tokom opsade sa brojem poginulih u avionu leta American Airlines A-11 i onih koji su se nalazili u sjevernom tornju. Multiplikacijom u javnom prostoru, avioni su izloženi simulirajući udar aviona u toranj, te u isto vrijeme simulirajući udar granata koje su padale na Sarajevo.

Prostor kultne slastičarne Jadranka na Grbavici, se svojim interijerom, u ovom slučaju dijelom zida, te kroz ime američke nacionalne himne "The Star-Spangled Banner” (Zastava ukrašena zvijezdama) savršeno uklopio u koncept ove intervencije.

Cilj postavke je također, da se onima kojima je taj dan, 2. maj 1992.godine, na kraju, bio dio njihovih života, postavi pitanje: Koliko je i da li je današnje (ne)svjesno usvajanje/prisvajanje postojećeg društva kao rezultat različitih socioloških i ideoloških promjena koje su se kasnije desile, bilo (ne)željeno, objavili su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: