|

Promocija knjiga Rudolpha Steinera

Promocija knjiga Rudolpha Steinera
0
F
FENA
23.12.2011. u 21:25
2
komentara
0

dijeljenja
Promocija knjiga Rudolpha Steinera Rudolph Steiner
Izdavačka kuća "Buybook" i Ars Aevi predstavili su večeras knjige Rudolpha Steinera "Ideje za novu Evropu - Kriza i mogućnosti za Zapad" i "Tročlani socijalni poredak".
Knjige su objavljene u Buybookovoj antropozofskoj biblioteci i doprinos su obilježavanju 150. godišnjice rođenja Rudolpha Steinera (1861-1925).

Knjigu "Ideje za novu Evropu" preveo je s engleskog urednik biblioteke Slobodan Žalica.

Žalica je istakao da se radi o sedam predavnja koje je Steiner održao u Dornachu u Švicarskoj krajem 1919. i početkom 1920. godine.

- Predavanja su održana kada je jedna grupa britanskih antropozofa 1919. godine posjetila Goetheanum, centar antropozofije u Dornachu u Švicarskoj, i zamolila Rudolpha Steinera da im održi predavanja o pravim uzrocima Prvog svjetskog rata - rekao je Žalica.

Naglasio je da je Steiner bio posvećenik koji je najvišu hrišćansku inicijenciju pretvorio u praktična djela obnove i liječenja evropske kulture - u djela dobrote.

"Rudolf Steiner je imao zadatak restauracije evropskog kulturnog predvodništva (kao pola ravnoteže) nad ostatkom svijeta, a unutar "evropske misije" izveo je totalnu obnovu srednjoevropskog duhovno-kulturnog života, unijevši u njega impuls inicijencije ili posvećenja", kazao je Žalica.

Osim Steinerovih predavanja, u knjizi "Ideja za novu Evropu" nalazi se i 13 eseja vodećih svjetskih antropozofa, historičara i kulturnih radnika.

Žalica je izdvojio šest eseja britanskog historičara i antropozofa Terrya Boardmana.

U knjizi "Tročlani svjetski poredak" govori se o novom svjetskom poretku.

"U knjizi su data konkretna rješenja problema evropskog ujedinjenja", istakao je Žalica prilikom promocije ove knjige.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...