{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija kataloga Poster za Sarajevo

F
5.10.2009. u 15:21
0
2
Promocija kataloga Poster za Sarajevo
0
Promocija kataloga Poster za Sarajevo
Foto: Sarajevo-x.com
Promocija kataloga postera nastalih u okviru konkursa Poster za Sarajevo u organizaciji firme Vive Le Talent d.o.o. bit će održana 9. oktobra u galeriji Duplex u Staklenom gradu.
Firma Vive Le Talent je prošle godine organizirala natječaj za najbolji poster s temom Sarajevo.

O najboljim posterima odlučio je eminentni žiri kojim je predsjedavala novinarka i bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann, a pored nje, žiri su činili reditelj Danis Tanović, slikar Edin Numankadić, arhitekt Sead Gološ, grafička dizajnerica i predsjednica ULUPUBiH-a Nina Knežević, grafički dizajner i reditelj Branko Vekić, umjetnički direktor galerije Duplex Pierre Courtin, menadžer Jean-François Le Roch i sam pokretač konkursa, Jean-François Daoulas.

Nagrade za najbolje postere dodijeljene su 27. marta 2008., a prvu dobili su umjetnik Adnan Jasika i fotoreporter magazina Dani Dženat Dreković za zajednički poster Sarajeva, fotografiju odraza Vijećnice u lokvi vode, s natpisom Sarajevo will overturn you.

Drugu nagradu dobila je Zehrina Karić, a treću Bojan Stojčić.

U želji za što boljom promocijom bh. kulture i umjetnika koji su putem natječaja stvorili impresivnu zbirku radova, firma Vive Le Talent je postere objedinila u katalog koji sadrži 122 rada pristigla na konkurs.

Posteri različitih umjetničkih izražaja mladih umjetnika, uz radove djece, predstavljaju različite, ali jedinstvene vizije Sarajeva koje govore o kulturi, umjetnosti, arhitekturi, tradiciji...

Posteri su, pored izložbe u Duplexu nakon proglašenja pobjednika, bili izloženi na Dan državnosti Francuske, 14. jula 2009. u Zemaljskom muzeju BiH, ali i u holu zgrade Evropskog parlamenta u Strasbourgu od 6. do 11. jula 2009., gdje će uskoro biti ponovo predstavljeni.

Planirane su izložbe u Rennesu, Brestu, Bordeauxu, Orleansu, Grenobleu...

Kreiranjem kataloga firma Vive Le Talent želi doprinijeti stvaranju jedinstvene atmosfere razvoja kulture i kulturne ekonomije u BiH. Cijena kataloga je 40 KM /20 EUR - a 2 KM ili 1 euro od prodatog kataloga donira se fondaciji "Obrazovanje gradi BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: