Sarajevo
0

Promocija jubilarnog broja „Bosanske vile“

FENA
Promocija jubilarnog broja „Bosanske vile“ kojom se obilježava 15 godina izdavanja ovog časopisa upriličena je večeras u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ u Sarajevu.

„Ovaj dvobroj 44-45 'Bosanske vile' zaokružuje period od punih 15 godina, od 1994. do danas, kako izlazi nova serija. To je časopis koji je koncipiran kao revija za književnost, kulturu i društvena pitanja, sa širokim krugom saradnika, kompetentnih i stručnih ljudi iz najrazličitih oblasti i sa krugom tema koji je toliko širok, da se usuđujemo reći, da nijedan časopis te vrste u FBiH nema toliku širinu kakvu smo mi nastojali da gajimo u ovom periodu“, kazao je novoizabrani urednik „Bosanske vile“, književnik i književni kritičar Željko Grahovac.

On je zahvalio dosadašnjoj redakciji na naporima koje je uložila kako bi „Bosansku vilu“ predstavila javnosti u što boljem svijetlu.

-'Bosanska vila' će zadržati osnovni profil revije za književnost, kulturu i društvena pitanja. Neće se odreći te široke lepeze tema i oblasti koje će pokrivati, ali će ići na to da dinamizira sadržaj, da više pažnje posveti aktualnim vijestima iz kulture, da malo više naglasi mogućnosti povezivanja i kulturne razmjene na regionalnom nivou, sa našim susjedima, prije svega, kazao je Grahovac.

Prvi broj lista „Bosanska vila“ izašao je 1885. godine u Sarajevu, a prestao je da izlazi 1914. godine. Časopis je počeo da izlazi u novoj seriji 1994. godine. „Bosanska vila“ izlazi tromjesečno i izdavač je SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo.