Kultura
0

Promocija Jazz Festa Sarajevo u Norveškoj

Sarajevo-x.com
Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo prošle je sedmice predstavljen u Norveškoj novinarima najznačajnijih svjetskih muzičkih magazina i organizatorima jazz festivala.

Kao i svake godine, jedan od norveških festivala domaćin je programa Jazz in Norway. Ove godine to je bio festival Mai:Jazz u Stavangeru, gradu koji je kulturna prijestolnica Evrope za ovu godinu, a okupio je brojne predstavnike svjetskih festivala poput Jazz Festivala u Montrealu, North Sea Jazz Festivala u Rotterdamu, Vancuver Jazz Festivala i mnogih drugih, te predstavnike medija kao što su njemački Jazzthetik i Frankfurter Allgemeine Zeitung, francuski Jazz Magazine, japanski Jazz Journal, američki All About Jazz i drugi.

U periodu od 6. do 11. maja festival Mai:Jazz je serijom koncerata prezentirao aktuelna dešavanja na norveškoj ali i svjetskoj sceni.

Sarajevski Jazz Fest je u Norveškoj predstavio Edin Zubčević, direktor festivala, koji je tom prilikom objavio i program ovogodišnjeg Jazz Festa. Od ostalih muzičkih festivala sa Balkana, predstavljeni su još samo skopski i ljubljanski jazz festival. Značajan broj učesnika ovog skupa bio je i iz zemalja Dalekog Istoka, između ostalih iz Kine, Japana, Singapura i Malezije. Ovogodišnjem susretu novinara i organizatora prisustvovali su i predstavnici norveške vlade i Sverre Lunde, šef odjela za globalnu kulturnu saradnju ministarstva vanjskih poslova, a gradske vlasti Stavangera organizirale su prijem za sve učesnike skupa.