27. decembra
19

Promocija ilustrovane knjige "Zimska bajka" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo će u srijedu, 27. decembra, u 12 sati biti promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima pozorišne predstave "Zimska bajka" u režiji i prema dramskom tekstu Damira Kusture, a u izdavaštvu Buybooka.

Koautor dramskog teksta je dramaturg Segor Hadžagić, a ilustrator dječije knjige je dizajner M. Furkan Hizir.

"Ovaj izvodjačko-izdavački projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka drugi je u nizu edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt s obzirom da se radi o domaćim autorima, te da je ilustrovana knjiga rađena u dramskoj vrsti, što je novina za najmlađi uzrast čitalaca. Kratkim sažetkom koji predstavljamo u knjizi približavano roditeljima, djeci i nastavnicima dramsku književnu vrstu, učimo ih šta su didaskalije i replike i kako čitati dramu, a u isto vrijeme publika može pogledati izvođenje teksta na našoj sceni tokom decembra. Izrazito bogato ilustrirana u savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ova knjiga izvrstan je domaći edukativno-umjetnički projekt koji spaja pozorište i književnost za najmlađi uzrast čitalaca i gledatelja", rekla je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

U predstavi igraju: Mirza Dervišić, Aldin Tucić, Ajla Cabrera, Elma Ahmetović, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić i Mirza Tanović. Scenograf i kostimograf predstave je Mirjana Čistopoljski, a muziku je radio Faris Pinjo. Kreativni direktor publikacije je dizajnerka Sandra Ozimica.