Kultura
0

Promocija filmova Ismara Mujezinovića

Sarajevo-x.com
Promocija filmova Ismara Mujezinovića, "Crvenkapica se crveni" (2005) i "Sjenke" (2007), održat će se u četvrtak, 29. novembra u prostorijama gradske galerije Collegium artisticum sa početkom u 20:30.

Ismar Mujezinović rođen je 1942. u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. godine. Sarađivao je u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu. Bio je šef Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Osim slikarstvom, bavi se i video artom, filmom, fotografijom, književnošću, grafikom, grafičkim dizajnom. Živi i radi u Ljubljani, Sarajevu i Lovrečici.

"Identitet kao potreba, želja i opterećenje. Identitet kao različitost, samostalnost, samosvojnost i u kranjoj ideji samodostotnost. Individua, sama sebi dovoljna, u istraživanju i formiranju sebe proizvodi hermetičnu ličnost koja u komunikaciji nastavlja monolog neovisan od replike sudionika. Njegova percepcija nje je neovisna o njenoj reakciji i raspoloženju nego se odvija u redoslijedu njegovih misaonih šema, koje reda na osnovu svojih emotivnih asocijacija (...). Dva identiteta, svaki za sebe, funkcioniraju oplođeni drugim, ne shvaćajući svoju uzajamnu ovisnost i nemogućnost opstoja bez drugog, odnosno trećeg ili inog. U doba globalizacije imaju mogućnost da sačuvaju svoj identitet samo neposlušni, hiroviti, ekscentrični i duboko osjećajni", smatra Ismar Mujezinović