Media Centar
0

Promocija filma "Sunčana djeca" povodom Svjetskog dana Down sindroma

Sarajevo-x.com
Kratki film "Sunčana djeca" Sabrine Begović, studentice režije Akademije scenskih umjetnosti, će biti prikazan povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindronoma 22. marta 2010. u Media Centru u Sarajevu od 11 sati.

"Sunčana djeca" je pobjednički film prošlogodišnjeg konkursa Talent kampusa Sarajevo film festivala i UNICEF-a pod nazivom "Unite for children, unite for social inclusion".

Na konferenciji za medije će pristutvovati Sabrina Begović, režiserka filma, Florence Bauer, šefica UNICEF-a u BiH, Asja Makarević predstavnica Talent kampusa Sarajevo Film Festivala, te Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja "Život sa sindronom Down".

Udruženje "Život sa sindromom Down" će nakon konferencije održati okrugli sto pod nazivom "Iskustva, izazovi i strategija razvoja profesionalne orijentacije u inkluzivnom obrazovanju". Okruglom stolu prisustvovat će predstavnici resornih ministarstva, osnovnih i srednjih škola te nevladinih organizacija.

UNICEF u saradnji sa Talent kampusom Sarajevo film festivala pozvao je 2008. godine mlade filmske autore iz ragiona da se priljuče konkursu za najbolji kratki i dokumentarni film koji ilustriraju socijalnu inkluziju djece. Cilj je bio povećati razumijevanje donosilaca odluka i šire javnosti o prirodi i obimu socijalne isključenosti djece.

Svrha ovog natječaja je da se napravi selekcija najboljih kratkih filmova koji će pomoći u promoviranju otvorenog dijaloga o siromaštvu djece i socijalne marginalizacije, te na taj način unaprijediti socijalnu inkluziju i prava djece.

Internacionalna Down syndrom organizacija zvanično je proglasila 21. mart Svjetskim danom Down sindroma. U Bosni i Hercegovini ovo je četvrta godina kako udruženje "Život sa Down syndromom" u kontinuitetu, na prigodne načine obilježava ovaj dan. 2010. godina je godina u kojoj se udruženje želi posvetiti temi profesionalne orijentacije mladih sa Down sindromom u cilju njihovog uključivanja u cjelokupni društveni i javni život vodeći se prvom izrekom dr. John Langdon Down (1828-1896) "Dosegni dovoljno visoko".