Kultura
0

Promocija dopunjenog izdanja knjige "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan"

Sarajevo-x.com
U Muzeju književnosti BiH u nedjelju, 9. maja od 19 sati održat će se promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan".

U organizaciji Međunarodnog tetarskog festivala MESS i U.G. Videoarhiv, kao dio istoimenog projekta u okviru Modula Memorije, na promociji će biti predstavljeno više od deset novih priča, građana i građanki Sarajeva.

"Ova knjiga je nastala sa ciljem da sačuva sjećanje na jedan od najznačajnijih datuma u periodu opsade grada Sarajeva", ističe Nihad Kreševljaković, izvršni producent Festivala MESS i urednik knjige, te dodaje kako iz čitavog perioda opsade samo 6. april i 2. maj su datumi koji su ostali u memoriji svih građana Sarajeva. "Naša želja je bila da kroz seriju ličnih priča približimo značaj tog datuma koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva."

U prvom izdanju, koje je promovirano 2008., svoje priče su napisali građani i građanke Sarajeva među kojima i Safet Isović i Mirza Idrizović, te Milomir Kovačević-Strašni, Muhamed Gafić, Senad Hadžifejzović, Jovan Divjak, Nebojša Šerić-Šoba, Snježana Mulić, Senka Kurt, Hamza Bakšić i mnogi drugi.