Kultura
0

Promocija djela autora iz dijaspore

FENA
U okviru promotivnih aktovnosti u Bosanskoj kući predstavili su se bh. autori iz dijaspore.

Tako su predstavljene knjige "Tekst o tuđini" Predraga Fincija, "Na Seni Barka", "Carsvo senki", i "U ptice zaljubljen" Jasne Šamić, "Životom vode" Igora Divkovića, te "Banderia rosa" Antonija Žalice.

Književnik Muharem Bazdulj koji je promovirao knjigu Predraga Fincija, osvrnuo se na to šta nama u BiH i iz BiH danas znače riječi kao što su dijaspora, egzil.

Kada je riječ o knjizi "Tekst o tuđini" Bazdulj je rekao da je to lirska knjiga, koja egzilu prilazi iz različitih uglova, a ključni ugao je onaj unutrašnji.

Predrag Finci rekao je da je pisac uvijek u egzilu. U egzilu je kada ode, ali i kada ostane, jer je takav posao pisca. Tako i pisac koji živi u eglizu, a piše u svom jeziku, ostaje u domovini. Kako je rekao Finci njegova knjiga je priča drugih ljudi, parafraza drugih pisaca.

O poeziji Igora Divkovića i knjizi "Životom vode" govorio je Ivan Kordić.

Kordić je rekao da je ova knjiga neobična u svojoj težnji da se vrati nutrini vlastite postojanosti. Divković je, kako je rekao Kordić, očaran svijetom.

Govoreći o romanu Jasne Šamić "Carstvo senki" Marko Vešeović, uz konstataciju da je to autoricina najbolja knjiga, rekao je da je to roman o svijetu koji je nestao. O svijetu sjenki.

Atif Kujundžić se osvrnuo na knjigu Jasne Šamić "Na Seni barka". On je istakao da je to knjiga nagalašene egzinstencijalnosti. To je i knjiga o starenju, o likovima koji strasno regiraju, koji su isključivi.