{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija "Ćesara na ćupriji", djela o Mostaru kojeg više nema

6.8.2013. u 21:16
3
0
Promocija "Ćesara na ćupriji", djela o Mostaru kojeg više nema
3
Promocija "Ćesara na ćupriji", djela o Mostaru kojeg više nema
Promocija knjige "Ćesar na ćupriji" Tibora Vrančića održat će se 16. 8. 2013. u prostorijama mostarskog Centra kulture (Rade Bitange 13), s početkom u 20:30 sati.
Ovo je druga Vrančićeva knjiga, ovoga puta u nakladi FRAM Zirala. Nakon knjige "Mostar – krhotine prošlosti", ova je knjiga stilom u potpunosti različito djelo od prethodnog, ali tematski također usko vezano uz povijest Mostara.

Knjiga je povijesni roman ili romansirana povijesna novela o događajima vezanim uz posjetu austrougarskog cara i kralja Franje Josipa I Mostaru 3. juna 1910. godine. Ovaj značajni događaj za grad Mostar nije dovoljno povijesno obrađen, pa je iz tog aspekta zanimljiv kako za običnog čitatelja tako i za povjesničare.

Radnju romana povezuju tri centralna lika - car Franjo Josip I, tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina i student Bogdan Žerajić, koji je tom prilikom planirao izvršiti atentat na monarha.

Pored izuzetno bogatih opisa grada, običaja i likova, knjiga sadrži i pedeset autentičnih crno-bijelih fotografija toga značajnog događaja. Svoje zadovoljstvo čitanjem ove knjige pronaći će svi istinski Mostarci, ali i oni koji to nisu, ali poznaju i vole ovaj grad. Nadahnuta recenzija-predgovor knjizi djelo je pjesnika i publiciste Miše Marića.

"Čitaocu, koji se s Ćesarom i svitom na ovim stranicama iskrca iz carskog Ćirinog vagona, posrećit će se susret s Mostarom kojeg nema, ali ga je Vrančić vjerodostojno literarno restaurirao pa mora biti da je bio upravo takav kakav dočekuje cara…'Ako žudiš za biserom, strmoglavi se u more', savjetovao je Gustav Flober. Ako vam je, dakle, do Mostara koji je pomalo arheologija, ukrcajte se na ovaj zanimljiv literarni vremeplov i putujte s Ćesarom u carskoj klasi od Beča do Ćuprije, koja je danas mlađa no ona prostrta persijskim ćilimima 3. juna 1910. godine. Iz tih i još sijaset nerečnih razloga preporučujem… prvijenac Tibora Vrančića vrijedan po faktu, dražestan po šarmu. S aneksom retuširanog fotoalbuma, 'Ćesar na ćupriji' je jedinstven povijesni roman-monografija Mostara kakvu do sada čitalac nije imao sreću imati u rukama“, napisao je u recenziji Mišo Marić, dodajući:

"Nepisano je pravilo kako je najteže biti svećenik u svome 'selu'. Prevedeno na 'mostarski': Moraš se istinski potruditi kako bi ugodio Mostarcima – kao Mostarac. Ukoliko je takvo nešto uopće moguće, onda je Tibor Vrančić Mostarac koji će zasigurno svojom knjigom zadovoljiti 'kriterij Mostara', dopasti se svojim sugrađanima. No, ova knjiga nije pisana da bi se autor verificirao kod publike, nego kako bi se jednom povijesnom trenutku dalo ono nužno romaneskno, ozbiljno i humoristično, poetično i faktografsko. A to je Vrančić knjigom 'Ćesar na ćupriji' definitivno uspio. Na momente, čitajući ovu novelu, imao sam dojam da se radnja događa upravo sada, dok sam na sljedećoj stranici već pomislio kako se taj događaj nikada nije ni zbio, nego je on rezultat nenametljive imaginacije autora Tibora Vrančića. I to je ono što knjizi daje originalnost i opravdava njezino obraćanje čitatelju. Usput, ako smo nekad pomislili da je trenutačni mostarski humor nastao baš u naše vrijeme – prevarit ćemo se. Taj je humor oduvijek tu bio, samo smo ga mi, kao brižni baštovani, zalijevali i njegovali kako bi ostao vječan u rajskome vrtu mostarske kotline. Za ovu knjigu se nikada nećete zapitati odakle je dospjela na moju policu – ona je tu oduvijek imala rezervirano mjesto“, istaknuo je književnik Miljenko Buhač kojemu je autor 'Ćesara na ćupriji' ukazao čast koju donosi uloge voditelja književne večeri koju mnogi u gradu s nestrpljenjem iščekuju".

Knjiga 'Ćesar na ćupriji' je izdanje tvrdih korica, sadrži 200 stranica, ilustrirana je s 53 fotografije, formata A5, a može se nabaviti u mostarskim knjižarama i na samoj promociji.

Program promocije je zamišljen kao kratko predstavljanje knjige i detalja posjeta cara, i to riječima samog autora.

Voditelj večeri bit će književnik Miljenko Buhač, dok će ulomke iz knjige interpretirati glumac Narodnog pozorišta Mostar Miralem Kolečić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: