Kultura
0

"Prokletstvo muslimana" dr. Nijaza Durakovića prva knjiga o ratnim dešavanjima u BiH prevedena na arapski jezik

FENA
U organizaciji Ambasade Arapske Republike Egipat u BiH i uz potporu vlade te zemlje knjiga "Prokletstvo muslimana" bh. autora prof. dr. Nijaza Durakovića prevedena je i objavljena na arapskom jeziku.

Tim povodom danas je u Ambasadi AR Egipat u Sarajevu upriličena svečanost na kojoj je ambasador te zemlje Ahmed El Sayed Khattab uručio bh. zvaničnicima 120 primjeraka te knjige, najavljajući kako se tim činom otvara novi oblik saradnje između dvije zemlje.

Izražavajući zadovoljstvo uspješnim realiziranjem ovog projekta, egipatski ambasador je istaknuo kako će aktivnosti na ovom planu biti nastavljene prijevodima i objavljivanjem djela istaknutih bh. autora koja će na taj način postati dostupnim arapskoj čitalačkoj publici.

Kako je rečeno, knjiga "Prokletstvo muslimana" prva je knjiga koja govori o tragičnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini prevedena na arapski jezik.

Svečanosti u egipatskoj ambasadi prisustvovali su sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, ambasador Adnan Hadžikapetanović, načelnik Odjela za međunarodnu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju u tom ministarstvu, ambasador Husein Panjeta i sam autor spomenute knjige dr. Nijaz Duraković.

Susret u Ambasadi AR Egipat bio je prilika za razmjenu mišljenja o mogućnostima unapređenja saradnje dviju zemalja, posebno na kulturnom i obrazovnom planu, uključujući i konkretne projekte kao što su organiziranje seminara u oblastima dimplomacije i medija.