Kultura
2

"Prokleta avlija" najbolja predstava 14. Teatar festa u Doboju

SRNA
Predstava "Prokleta avlija" Teatra "Kabare" iz Tuzle, izvedena u koprodukciji sa Pozorištem "Virovitica" iz Virovitice i Narodnim pozorištem iz Užica, proglašena je za najbolje izvedenu predstavu na 14. Teatar festu Doboj 2012.

Festivalski žiri je dodijelio dvije specijalne nagrade za glumu – Katarini Žutić za ulogu Lorete u predstavi "Pozovi me radi užitka" beogradske Agencije "Impresario" i Aleksandru Stojkoviću za ulogu Lakija u predstavi "Odumiranje međeda" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Prema odluci Festivalskog žirija, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dodijeljene su Vladi Keroševiću za tumačenje lika Karađoza u predstavi "Prokleta avlija" i Mariji Kohn za ulogu Matilde u komediji "Prva žena, druga žena" zagrebačkog Teatra "Rugantino" i glumačke družine "Njarnjasi".

Nagradu publike dobilo je Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke za predstavu "Odumiranje međeda".

Festival će večeras zatvoriti predstava "Prosidba", koju van konkurencije izvodi dobojsko Gradsko pozorište prema tekstu Antona Pavloviča Čehova i režiji Slađane Bukejlović.

Nakon ove predstave planirano je svečano uručenje festivalskih priznanja i nagrada. U Festivalskom žiriju su dramski umjetnici Ljubomir Božović i Slađana Bukejlović, te književnica Jovanka Stojčinović - Nikolić.

Sve predstave 14. Teatar festa "Doboj 2012", koji je počeo 20. maja, izvedene su na pozornici velike sale dobojskog Centra za kulturu.

Organizator festivala je Centar za kulturu i obrazovanje iz Doboja, pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i opština Doboj, a generalni sponzor Hipo Alpe Adrija banka Banjaluka.