{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekt koji će putem dizajna predstaviti Sarajevo

F
10.6.2014. u 14:36
0
0
Projekt koji će putem dizajna predstaviti Sarajevo
0
U Galeriji Collegium artisticum 17. maja bit će otvorena izložba "Sarajevo 100 1914-2014".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


"Sarajevo 100“ je međunarodni pozivni umjetnički projekt koji uključuje oko 300 plakata i multimedijalnih radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja s pet kontinenata.

Tim povodom upriličena je pres-konferencija na kojoj o predstojećoj izložbi govorili Amra Zulfikarpašić, glavna koordinatorka projekta, Dalida Karić-Hadžiahmetović, koordinatorka akademske saradnje, Bojan Hadžihalilović i Mila Melank, generalna sekretarka ULUPUBiH-a.Amra Zulfikarpašić istakla je zadovoljstvo što nakon dvije godine rada imaju priliku predstaviti projekt koji ima za cilj poslati jednu bolju sliku o Sarajevu u svijet.

"Sarajevo 100 1914-2014“ zajednička je inicijativa koju su pokrenuli ULUPUBiH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine), Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Odsjek za umjetnost i dizajn Univerziteta države Mizuri, SAD.

Kako je pojasnila Zulfikarpašić, pozvani umjetnici trebali su da dizajniraju plakat ili multimedijalni rad izražavajući vlastiti pogled na Sarajevo u okviru posljednjih 100 godina, od Sarajevskog atentata do danas.Nakon Sarajeva izložba će gostovati u Vili "Mediterranee" u Marseju, a u oktobru će biti prezentirana na Bijenalu plakata u Meksiku i u novembru u galerijama Odsjeka za umjetnosti i dizajn Univerziteta države Missouri, SAD.

Svi radovi koji budu izloženi ostaju u trajnom vlasništvu ULUPUBiH.

Osim pozvanih radova, poznatih umjetnika izložbu čine i plakati i videoradovi studenata četiri likovne akademije koje su u svoj program u prethodnim semestrima uvrstile "Sarajevo 100" projekt.

A to su Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, BiH, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija, Fakultet umjetnosti Cetinje, Crna Gora, i Odsjek za umjetnost i dizajn, Univerzitet države Missouri.Kako je rekla Dalida Karić-Hadžiahmetović studenti su ideji projekta pristupili kao i njihove starije kolege, a svi oni su istraživali Sarajevo da bi što bolje prikazali svoje viđenje.

Kako je rečeno postoji ideja da se saradnjom s PEN Centrom BiH eventualno napravi knjiga u kojoj bi se kroz priče i slike predstavilo Sarajevo.

Projekt "Sarajevo100" su podržali Ambasada SAD-a u BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Općina Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: