Sarajevo
524

Projekt "Bogatstvo različitosti" čuva tradiciju i kulturu bh. naroda

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Kako bi sačuvali tradiciju i kulturu naroda u Bosni i Hercegovini Kulturno umjetničko društvo "Baščaršija" osmislilo je projekt koji su nazvali "Bogatstvo različitosti", a večeras su ga prezentirali javnosti.

Projekt je urađen uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a njegov primarni cilj je očuvanje kulturne baštine u Bosni i Hercegovini i svih njenih naroda bez izuzetka.

Namjera je na ovaj način obogatiti kulturnu turističku ponudu Kantona Sarajevo te od zaborava sačuvati narodne nošnje, napjeve, ali i cjelokupnu kulturu i baštinu.

Član Uprave Kulturno umjetničkog društva "Baščaršija" i projekt menadžer Namir Čomaga pojasnio je da je sve to sada objedinjeno u katalogu koji će biti dostupan svima koji žele znati kakva se nošnja nosila u kojim dijelovima BiH i u koje vrijeme, ali i druga obilježja bh. naroda.

"Napjevi iz BiH su pomalo zapostavljeni. Kada se govori o tradicionalnoj muzici uvijek se spominje sevdalinka, što je u redu, ali ne treba se zaboraviti i na ovu vrstu pjevanja koja se neopravdano zapostavlja", dodao je Čomaga.

Nosioci projekta pokušat će dogovoriti i s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS da se ovi katalozi distribuiraju svim osnovnim školama u Sarajevu, da bi djeca učila o tradiciji.

U okviru ovog projekta napravljene su i turističke razglednice s motivima narodne nošnje iz Sarajeva što će biti ustupljeno kantonalnoj Turističkoj zajednici kao način promocije Grada.

Planirano je da KUD "Baščaršija" u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo organizira pet koncerata ispred sarajevske katedrale Srca Isusova i to s ciljem bogaćenja kulturna ponude glavnog grada BiH.