Kultura
0

Projekt Ars Aevi uvršten u program 53. Venecijanskog bijenala

FENA
Projekt Ars Aevia "Historija-Posthistorija-Budućnost" uvršten je u program predstojećeg 53. Venecijanskog bijenala, saopćeno je danas iz Ars Aevia.

O tome je generalnog direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića pismom danas obavijestio generalni direktor Venecijanskog bijenala Andrea Del Mercato. Odluku je donio umjetnički direktor Bijenala Daniel Birnbaum.

Hadžiomerspahić je odluku generalne i umjetničke direkcije Venecijanskog bijenala da prihvati koncept i sadržaje kompleksnog umjetničkog projekta Ars Aevia ocijenio velikim stručnim i značajnim internacionalnim priznanjem za Ars Aevi i umjetnike čija su djela predstavljena kroz izložbe projekta "Historija-Posthistorija-Budućnost".

Naveo je da su Grad Venecija i Internacionalni univerzitet u Veneciji Ars Aeviu stavili na raspolaganje reprezentativne izložbene prostore, bez naknade za njihovo korištenje. Riječ je o šestomjesečnom periodu tokom trajanja Bijenala (od juna do novembra ove godine).

Djela petnaest uglednih umjetnika BiH, učesnika izložbe "ArteFacts" ("Historija"), bit će postavljena u Muzeju moderne umjetnosti Ca' Pesaro u Veneciji, koji u toku Bijenala posjeti više od stotinu hiljada posjetilaca.

Braco Dimitrijević ("Posthistorija") će djela iz tri stvaralačka opusa izložiti u ambijentu Internacionalnog univerziteta na venecijanskom otoku San Servolo.

U namjenskom prostoru u Muzeju Ca' Pesaro, Studio Renzo Piano Building Workshop predstavit će arhitektonske projekte koje je čuveni arhitekta Renzo Piano izradio za Muzej Ars Aevi ("Budućnost").

Ars Aevi je 2003. godine organizirao prvo sudjelovanje BiH na 50. Venecijanskom bijenalu.

Ars Aevi očekuje da će nadležna ministarstva i institucije na svim nivoima vlasti u BiH donijeti pravovremene odluke o sufinasiranju organizacije ove najznačajnije internacionalne promocije umjetnosti BiH.

Tim su povodom predstavnici Ars Aevia uputili i otvoreno pismo čelnim političarima s pozivom da doprinesu pravovremenom postizanju dogovora o stvaranju neophodnih administrativnih i finansijskih preduslova za uspješno predstavljanje umjetnosti BiH na ovom prestižnom Bijenalu.