Kultura
0

Projekcijom filma "Valter brani Sarajevo" završen Omladinski Film Festival

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sinoć je projekcijom filma "Valter brani Sarajevo", Hajrudina Šibe Krvavca na Žutoj tabiji zatvoren Omladinski Film Festival.

Prisutnima se kratko obratila gospođa Ešrefa Krvavac, supruga pokojnog režisera, te izrazila svoje zadovoljstvo jer filmska umjetnost okuplja mlade.

Četiri dana vrijednog i kreativnog rada, mnogobrojne filmske projekcije, edukativnih radionice, predavanja, debata i prije svega, druženje mladih iz regije, su obilježili ovogodišnje izdanje Festivala.

Tokom četiri festivalska dana, 10 mladih umjetnika i umjetnica – festivalski pačići, su imali priliku učestvovati u radionicama, koje su kao temu imale pet neizostavnih segmenata filma: režiju (Elmir Jukić), produkciju (Amiru Lekić), scenarij (Elma Tataragić), montažu (Miralem Zubčević) i zvuk (Mak Kulenović). Kao finalni produkt radionica u kojem su spojili stečeno znanje, pačići su posljednji dan festivala, 28. augusta, završili kratki igrani film "Ključ", koji je prikazan na ceremoniji zatvaranja.

Pačići su prisustvovali razgovorima sa glumcima i ekipama filmova "Takva su pravila" i "Luzeri", te su tom prilikom mogli dobiti dodatne informacije i saznati kako je zapravo biti član filmske ekipe.

Revijalni program se odvijao na dvije lokacije. U Domu Armije, gdje se održavao EuroExpress Cinema program, su prikazana tri filma: "Takva su pravila", "Jedan od nas" i "Luzeri", dok su se na Žutoj tabiji, gdje se održavao LazyCinema program, prikazala četiri filma: "Takva su pravila", "Nika", "Taština" i "Valter brani Sarajevo".

U sklopu Takmičarskog programa prikazano je 15 kratkih igranih filmova i 10 dokumentarnih filmova, koje je ocjenjivao stučni žiri u čijem sastavu su bili Marina D. Richter, Neil Young, Sead Kreševljaković i Elmir Jukić. Na ceremoniji zatvaranja su dodijeljene nagrade u četiri kategorije:

  1. Najbolji kratki film: Arnes Hamzic | "Samo Guraj"
  2. Najbolji dokumentartni film: Sead Šabotić | "Revolucionarni dom" 

  3. Najbolji glumac: Crnčalo Dževad | "Samo Guraj
"
  4. Najbolja glumica: Hiftu Quasem | "Tehzeeb"

Udruženje mladih umjetnika, organizator Omladinskog Film Festivala dodjeljuje specijalnu plaketu "Glas mladih". U okviru ovogodišnjeg festivala, plaketa je uručena Vedrani Seksan, zbog iznimnog zalaganja i rada sa djecom na mnogobrojnim projektima, poput suradnje sa SOS Dječijim selom i Helsinškim komitetom za ljudska prava, te rada sa djecom pri biblioteci za slijepa i slabovidna lica.