Od 11. do 15. novembra
22

Projekcijom domaćeg filma "Balkanika" otvoreno 16. izdanje Mostar film festivala

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Projekcijom domaćeg filma "Balkanika" redatelja Marina Mamuze večeras je u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru otvoreno 16. izdanje Mostar film festivala koji ove godine u takmičarskom programu okuplja 12 filmskih ostvarenja iz regije.

Direktor mostarskog festivala Slaven Knezović je kazao je sretan da se Festival nakon pandemije vratio u svoju matičnu kuću odakle je počeo prije 16. godina.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"I ove godine smo za naše sugrađane okupili zanimljive filmove i nadam se da će i 16. godinu uživati u našoj manifestaciji", kazao je Knezović.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Redatelj filma Balkanika Marin Mamuza ističe da je film najkompleksnije djelo koje je u BiH iznimno teško uraditi, te se nada da će publika u ovom ostvarenju koje je potpuno snimljeno u Livnu apsolutno uživati.

Tokom takmičarskog dijela programa pored filma "Balkanika" koji je svojevrsna kriminalistička drama s elementima komedije i prati grupu koja ilegalno trguje ljudima u BiH i Hrvatskoj, na mostarskom festivalu će nastupiti još jedanaest filmova koji će se takmičiti za titulu najboljega.

Filmska ostvarenja na ovogodišnji festival su stigla iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, a uz film "Balkanika" publika će moći uživati i u filmovima "Švedsko srce moje majke", "Heroji", "Jahači", "4:2", "Zbornica", "Stric", "Praznik praznine", "Baci se na pod", "Divljaci", "Nekad smo bili ljudi" i "Vučje bobice".

Uz publiku sve filmove će pod budnim okom pratiti i stručni žiri na čijem je čelu Dejan Dabić, umjetnički direktor niškog festivala, kako bi u završnoj večeri nagradili one najbolje.

Kroz ovogodišnju filmsku manifestaciju uz takmičarski program s 12 filmskih ostvarenja, prikazat će se i šest dokumentarnih filmova, mnoštvo studentskih i tri kratka filma, uz masterclass radionice te druge kulturno-zabavne sadržaje.

Mostar film festival održava se u organizaciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan u periodu od 11. do 15. novembra, kada će stručni žiri najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu "Stablo ljubavi" uz prigodnu svečanost prije spuštanja zavjesa na 16. Izdanje manifestacije sedme umjetnosti u Mostaru.